Produkcia ropy v krajinách OPEC dosiahla v apríli 3,5-ročné maximum

Londýn 30. apríla (TASR) – Produkcia členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dosiahla v apríli tohto roka najvyššiu úroveň od jesene 2008. Dôvodom je zvýšená ťažba komodity v Saudskej Arábii, Iraku a Líbyi, ktorá vykompenzovala slabšie dodávky iránskej ropy na svetové trhy.
Produkcia ropy 12 krajín OPEC dosiahla v apríli v priemere 31,75 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov) oproti revidovanej úrovni 31,32 milióna barelov denne v marci. Uviedla to dnes agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie z ropných spoločností, zástupcov OPEC a analytikov. To je najvyššia produkcia od septembra 2008, po ktorom sa produkcia začala v dôsledku nástupu finančnej krízy obmedzovať.
Najväčší aprílový rast produkcie zaznamenal Irak. Oproti marcu zvýšil ťažbu ropy o 230.000 barelov na viac než 3 milióny barelov denne. Saudská Arábia zvýšila produkciu na 10 miliónov barelov/deň a ťažbu zvýšili aj Angola a Nigéria.
Naopak, Irán, ktorý pre sporný jadrový program čelí sankciám zo strany USA a Európskej únie, zaznamenal v apríli výrazný prepad produkcie, už druhý mesiac po sebe. Ťažba klesla na 3,15 milióna barelov denne, čo znamená najslabší objem produkcie od roku 1990.

Súvisiace články

Aktuálne správy