Skupina VÚB dosiahla za 1. kvartál čistý zisk 30,6 milióna eur

Bratislava 30. apríla (TASR) – Skupina VÚB dosiahla v 1. štvrťroku 2012 čistý zisk 30,6 milióna eur. Oproti rovnakému obdobiu roka 2011 ide o pokles o 28,7 %.
"Po príklade minulých rokov sa akcionári aj teraz rozhodli ponechať 70 % zisku za rok 2011 v banke a posilniť tak kapitál skupiny VÚB viac ako o 110 miliónov eur," informoval dnes generálny riaditeľ VÚB banky Ignacio Jaquotot.
Hrubé prevádzkové výnosy skupiny poklesli v medziročnom porovnaní o 4,4 % na 121,7 milióna eur. Kým čisté úrokové výnosy vzrástli o 2 %, čisté výnosy z poplatkov a provízií klesli o 5,1 % a obchodovanie zaznamenalo stratu 4,1 milióna eur. Čisté úrokové výnosy boli negatívne ovplyvnené vyššími nákladmi na financovanie, pretože banky sa snažili posliniť svoju pozíciu v oblasti likvidity.
Pomer nákladov a výnosov vzrástol v medziročnom porovnaní o 7,09 % na 52 %. Okrem poklesu výnosov na to malo vplyv najmä zavedenie bankového odvodu. Bez jeho vplyvu by podľa banky pomer nákladov a výnosov dosiahol 47,8 %. "Výsledkom je, že prevádzkový zisk pred tvorbou opravných položiek klesol o 16,7 % na 58,4 milióna eur," konštatovala spoločnosť.
Objem čistých úverov skupiny vzrástol oproti minulému roku o 10 % a dosiahol takmer 7,2 miliardy eur. Stalo sa tak najmä v dôsledku 9-% rastu objemu hypotekárnych úverov a rastu úverov poskytnutých veľkým firemným klientom. Celkové aktíva skupiny sa medziročne zvýšili o 6,9 % na 11,2 miliardy eur, a to vďaka nárastu objemu vkladov o 7,5 % na úroveň 7,5 miliardy eur.
Skupina VÚB pozostáva z VÚB banky a je 100-% vlastníkom dcérskych spoločností Consumer Finance Holding, VÚB Asset Management, VÚB Factoring, VÚB Leasing a Recovery. Skupina z konsolidovaného hľadiska taktiež zahŕňa aj VÚB Generali DSS, v ktorej má 50-% podiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy