Spotrebiteľom ponúkali na podpis sporné zmluvy na dodávku energií

Bratislava 30. apríla (TASR) – Niekoľko tisíc spotrebiteľov sa stalo obeťami nevýhodných zmlúv na dodávku plynu a elektrickej energie. Odhaduje to poslankyňa NR SR a spotrebiteľská ombudsmanka Helena Mezenská (OĽaNO). Odberatelia totiž podľa nej podpísali sporné zmluvy, ktoré im mali zaručiť nižšie ceny energií, čo sa však v konečnom dôsledku nestalo.
"Tých spotrebiteľov, ktorí sa priamo na mňa ako poslankyňu obrátili, je okolo 160, pritom mali uzavretých 260 zmlúv," povedala na dnešnom tlačovom brífingu v Bratislave Mezenská. Ako dodala, ide prevažne o dôchodcov z Popradu a okolia.
Spotrebiteľov navštívili doma díleri spoločnosti Energetické centrum a ponúkli im na podpis zmluvu na dodávku plynu a elektriny s tým, že budú platiť až o 12 % menej ako doteraz. Zároveň predavači tvrdili, že sú zástupcami pôvodného dodávateľa, ktorým je Východoslovenská energetika. Nová zmluva mala byť dodatkom a predĺžením pôvodne uzatváranej zmluvy.
"Ukázalo sa, že tieto zmluvy boli podľa nášho šetrenia podpísané pod vplyvom nekalých marketingových praktík," konštatovala Mezenská. Po podpísaní zmluvy sa na inkasnom lístku ukázalo, že platby nebudú o 12 % nižšie, ale až o 12 % vyššie. Oklamaným ľuďom boli navyše bez upozornenia vystavené faktúry vo výške 12 eur za energetické poradenstvo.
Pre uvedenie spotrebiteľov do omylu požiadala Mezenská o zrušenie zmlúv, ktoré mali viazanosť na päť rokov. Energetické centrum však podľa jej slov zmluvy odmietlo ukončiť. "Za nekalé marketingové praktiky to považujeme aj preto, že v mnohých prípadoch sa spotrebitelia o tom, že sú viazaní zmluvou na päť rokov, dozvedeli až u nás v kancelárii," podotkla Mezenská.
Ombudsmanka podala podnety v tejto veci na Štátnu energetickú inšpekciu a Slovenské obchodnú inšpekciu (SOI). Takisto rokovala aj s predstaviteľmi Ústredného inšpektorátu SOI a oslovila aj Komisiu na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách a nekalých obchodných praktík pri Ministerstve spravodlivosti (MS) SR.
Jediné odporúčanie, ktoré Mezenská dostala, bolo obrátiť sa na súd a domáhať sa zrušenia zmluvy. "Pre nás je zbytočné ísť cestou odporúčaní týchto subjektov, aby sme postúpili podania formou súdneho konania, pretože sami všetci dobre vieme, že súdy konajú prieťahovo a ľudia sú naozaj na tomto energetickom trhu nielen neistí, ale aj ohrození," vyhlásila Mezenská a dodala, že situácia si žiada akútny zásah.

Súvisiace články

Aktuálne správy