ČSOB Finančná skupina dosiahla v 1. štvrťroku čistý zisk 17,9 mil. eur

Bratislava 30. apríla (TASR) – ČSOB banka a jej dcérske spoločnosti v skupine ČSOB Finančná skupina dosiahli za prvé 3 mesiace tohto roka konsolidovaný čistý zisk 17,9 milióna eur. Medziročne tak ide o pokles viac ako o 2 milióny eur.
"Pod medziročný pokles hospodárskeho výsledku sa tak podpísali predovšetkým bankový odvod a mierne zvýšená tvorba opravných položiek," informoval dnes predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ČSOB Daniel Kollár.
V štruktúre celkových výnosov dominujú čisté úrokové výnosy, ktoré dosiahli 44,8 milióna eur. Na tejto sume sa pozitívne prejavil zvýšený záujem o úvery na bývanie, ako aj komerčné úvery poskytované firemnej klientele. V porovnaní s rokom 2011 výrazne poklesli úroky zo štátnych cenných papierov.
Čisté výnosy z poplatkov a provízií medziročne vzrástli o 5 % na úroveň 11,3 milióna eur. Nárast výnosov bol podporený intenzívnejším využívaním služieb platobného styku zo strany klientov a tiež nárastom ich objemu.
Výnosy sa celkovo v porovnaní s 1. kvartálom 2011 zvýšili viac ako o 2 % na úroveň 64,1 milióna eur. K nárastu výrazne prispel aj čistý zisk z finančných operácií vo výške 7,5 milióna eur s medziročným nárastom o 49 %. Ten bol dosiahnutý najmä vďaka výnosom z obchodovania so štátnymi cennými papiermi.
Prevádzkové náklady ČSOB Finančnej skupiny boli v 1. štvrťroku 2012 vyššie o 6 %, predovšetkým pre bankový odvod. Bez zarátania tohto negatívneho vplyvu je vývoj prevádzkových nákladov podľa spoločnosti stabilný a odráža dlhodobé zefektívnenie využívania zdrojov a optimalizáciu procesu riadenia výdavkov.
Konsolidovaná bilančná suma ČSOB Finančnej skupiny dosiahla úroveň 6 miliárd eur. Skupina zaznamenala v oblasti úverov poskytnutých klientom medziročný nárast o 14 % a ich objem sa zvýšil takmer na 4 miliardy eur. "Pod tento výsledok sa podpísal predovšetkým zvýšený záujem o úvery na bývanie, ktorých bilančná suma medziročne vzrástla o vyše 15 %, a tiež komerčné úvery poskytované firemnej klientele s nárastom 23 %," uviedla spoločnosť.
Na strane pasív skupiny prevládajú vklady a úvery prijaté od klientov. Tie v celkovej výške 3,7 miliardy eur predstavovali 62 % z celkového objemu pasív a medziročne sa zvýšili o 7 %. Trend šetrenia obyvateľstva sa prejavil na medziročnom raste objemu finančných prostriedkov na termínovaných účtoch fyzických osôb viac ako o 78 %.
Primeranosť základných vlastných zdrojov stanovená na minimálnu úroveň 9 %, vyplývajúca z Odporúčania Národnej banky Slovenska (NBS), dosahovala na konci 1. štvrťroka 2012 úroveň 12,76 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy