Štatistický úrad oficiálne oznámil, že Španielsko je v recesii

Madrid 30. apríla (TASR) – Španielsky štatistický úrad INE dnes oficiálne oznámil, že ekonomika krajiny sa v 1. štvrťroku 2012 prepadla do recesie. Jeho predbežné výsledky sú však o málo lepšie ako nedávny odhad centrálnej banky.
Podľa rýchleho odhadu INE hrubý domáci produkt (HDP) Španielska v období január-marec klesol o 0,3 % oproti predchádzajúcemu kvartálu, zatiaľ čo centrálna banka uviedla, že sa prepadol o 0,4 %.
Výkon španielskej ekonomiky sa už v poslednom štvrťroku 2011 znížil medzikvartálne o 0,3 % a podľa definície dva za sebou nasledujúce štvrťroky medzikvartálneho poklesu HDP znamenajú recesiu.
V medziročnom porovnaní sa HDP Španielska za tri mesiace do konca marca znížil o 0,4 %, čo je tiež o niečo miernejší pokles ako o 0,5 %, ktoré predpovedala centrálna banka.
Ekonómovia už dlhšie predpovedali Španielsku recesiu. Krajina totiž zápasí s obrovskou, viac ako 24-% nezamestnanosťou a vláda musí zavádzať úsporné opatrenia, aby zredukovala rozpočtový schodok.
Recesia v krajine a vysoká nezamestnanosť ale znepokojujú trhy, ktoré sa obávajú, že Madrid je ďalším kandidátom na záchranný úver. Navyše agentúra Standard & Poor’s znížila Španielsku úverový rating o dva stupne na BBB+, čo povedie k ďalšiemu rastu nákladov na obsluhu španielskeho dlhu a skomplikuje vláde snahu o konsolidáciu verejných financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy