VÚB Asset Management vykázal zisk 803 tis. eur

Výnosy spoločnosti z poplatkov a provízii stúpli vlani v porovnaní s rokom 2010 o 1,5 % na 7,064 mil. eur a náklady na poplatky a provízie vzrástli o 3,4 % na 4,679 mil. eur.

Správcovská spoločnosť VÚB Asset Management zaznamenala v minulom roku čistý zisk vo výške 803 tis. eur. V medziročnom porovnaní tak zisk spoločnosti po zdanení klesol o tri percentá. Výnosy VÚB Asset Mangementu z poplatkov a provízií stúpli vlani v porovnaní s rokom 2010 o 1,5 % na 7,064 mil. eur a náklady na poplatky a provízie vzrástli o 3,4 % na 4,679 mil. eur. „V roku 2011 si správcovská spoločnosť udržala svoju pozíciu na trhu a podľa veľkosti majetku si obhájila svoje druhé miesto. Podiel na trhu sa oproti roku 2010 mierne znížil na 17,83 %,“ konštatuje spoločnosť vo zverejnenej výročnej správe.

Trh kolektívneho investovania prešiel počas vlaňajška ďalším turbulentným obdobím. Kým začiatok roka bol obdobím optimizmu, v druhej polovici roka ho podľa VÚB Asset Mangementu vystriedala vlna napätia a nervozity, čo spôsobilo dramatický pokles predovšetkým akciových trhov. „Koncom roka sa však napätie na globálnych finančných trhoch zmiernilo predovšetkým vďaka masívnemu podpornému programu zo strany Európskej centrálnej banky,“ dodáva spoločnosť.

Na zhoršenú situáciu na finančných trhoch reagovali podielové fondy správcovskej spoločnosti s rôznou intenzitou v závislosti od ich rizikových profilov. „Kým v prípade konzervatívnych fondov s krátkodobým investičným horizontom sa turbulencie prakticky neprejavili, tak v prípade fondov s dlhším investičným horizontom bol dopad výraznejší,“ uvádza VÚB Asset Management vo výročnej správe.

VÚB Asset Management, správ. spol., a. s. je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou VÚB. Spoločnosť vznikla 17. apríla 2000 zápisom do obchodného registra. Predmetom činnosti správcovskej spoločnosti je zhromažďovať peňažné prostriedky od verejnosti na základe verejnej výzvy za účelom ich investovania do majetku vymedzeného zákonom a z takto zhromaždeného majetku vytvárať a spravovať podielové fondy.

Súvisiace články

Aktuálne správy