Tri roky po zavedení eura boli v obehu ešte 4 mld. korún

Z celkovej hodnoty slovenských korún v obehu predstavuje takmer 700 mil. Sk hodnota pamätných mincí, pri ktorých Národná banka Slovenska predpokladá len veľmi nízku návratnosť.

Tri roky po zavedení eura na Slovensku zostávali v obehu ešte viac ako štyri miliardy slovenských korún. Celkovo ku koncu vlaňajška podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) zostávalo v obehu ešte 19,6 mil. kusov bankoviek slovenských korún a približne 393 mil. kusov mincí. „Hodnota zatiaľ nevrátených slovenských korún približne 4,04 mld. Sk tvorí 2,6 % z celkovej hodnoty emitovaných peňazí,“ uvádza centrálna banka vo výročnej správe za minulý rok.

Z celkovej nevrátenej hodnoty korún je takmer 700 mil. Sk hodnota slovenských pamätných mincí, pri ktorých NBS predpokladá len veľmi nízku návratnosť. Z nevrátených slovenských korún pripadli pritom na jedného obyvateľa približne tri bankovky v hodnote 480 Sk a 72 obehových mincí v hodnote 133 Sk. Celková hodnota nevrátených slovenských korún vrátane slovenských pamätných mincí predstavovala 743 Sk na obyvateľa. „Najpočetnejšou nevrátenou korunovou bankovkou bola k 31. decembru 2011 bankovka 20 Sk v počte takmer dva kusy na obyvateľa a z obehových mincí to boli 50-halierové mince v počte 31 kusov na obyvateľa,“ dodáva NBS.

Slovensko zaviedlo euro od 1. januára 2009, a to do hotovostného aj bezhotovostného obehu. V deň osláv desiateho výročia spoločnej európskej euromeny sa tak stalo 16. členskou krajinou eurozóny. Euro nahradilo slovenské koruny v hotovostnom obehu postupne počas šestnásťdňového duálneho obehu oboch mien. NBS bude ešte slovenské korunové mince vymieňať až do konca roku 2013 a bankovky bez časového obmedzenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy