Líder gréckych socialistov sľubuje koniec úsporných opatrení

Atény 28. apríla (TASR) – Šéf gréckej socialistickej strany Evangelos Venizelos sľubuje voličom koniec úsporných opatrení. Ak bude jeho strana PASOK súčasťou vlády po predčasných voľbách, ktoré sa budú konať 6. mája, nepodporí ďalšie zvyšovanie daní ani ďalšie plošné znižovanie platov a dôchodkov.
Venizelos v prejave pred členmi svojej strany uviedol, že žiadna strana zrejme nebude po voľbách schopná samostatne zostaviť vládu. Ak bude PASOK súčasťou novej koalície, jeho prioritou je postupné ukončenie reštrikcií a návrat k trvalému rastu ekonomiky do roku 2015.
Zníženie dlhu Grécka, ktorý bol v rukách súkromných veriteľov, o viac než polovicu podľa Venizelosa pomôže k zvýšeniu likvidity na trhu a stabilný daňový režim v najbližších 10 rokoch podporí rast. Dodal, že namiesto ďalších úspor jeho strana podporí štrukturálne reformy, ako je napríklad otvorenie niektorých profesií.
Grécko podľa neho splní svoje záväzky, ktoré má v rámci druhého záchranného balíka, do roku 2015. Požadované úspory vo výške 11,7 miliardy eur Atény rozložili do troch rokov namiesto dvoch. "Môžeme gréckych občanov uistiť, že návrat k normálnemu životu, normálnym podmienkam – k mravnosti a bezpečnosti – je blízko." Dodal, že Grécko má už najväčšiu časť ťažkej cesty za sebou.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy