Slovensko malo vlani ôsmy najvyšší deficit verejných financií v EÚ

Bratislava 28. apríla (TASR) – Slovensko sa vlani zaradilo medzi krajiny s najvýraznejším poklesom deficitu verejných financií. Aj naďalej však s deficitom 4,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) patrí v rámci Európskej únie (EÚ) k ekonomikám s vyšším deficitom. Informovala o tom na základe údajov Eurostatu UniCredit Bank Slovakia.
Vyšší deficit než Slovensko malo v minulom roku 7 krajín únie, pričom priemer všetkých krajín dosiahol 4,5 % HDP. V roku 2010 bola táto hodnota na úrovni 6,5 %. "Verejný dlh v krajinách EÚ tak rástol aj v roku 2011, a to z 80 % na 82,5 % HDP," uviedol analytik banky Ľubomír Koršňák. Ako dodal, verejný dlh vzhľadom na veľkosť ekonomiky v roku 2011 klesal len v 6 z 27 krajín EÚ.
Primárny deficit verejných financií pred zaplatením úrokov v krajinách EÚ dosiahol v roku 2011 úroveň 1,5 % HDP, pričom na úrokoch zaplatili krajiny v priemere 3,0 % HDP. Aj napriek stále vysokému deficitu verejných financií vo väčšine krajín únie je podľa Koršňáka pozitívom minulého roku, že takmer všade deficit klesal. "Len Slovinsko a Cyprus zaznamenali mierny nárast deficitu," dodal.
Najvýznamnejší pokles deficitu vlani zaznamenalo Írsko. Napriek tomu však stále ostalo krajinou s najvyšším deficitom verejných financií v EÚ. A to v dôsledku nákladov na záchranu bankového sektora. "Výrazné zlepšenie verejných financií vykázalo aj Maďarsko, ktoré v roku 2011 dokonca zaznamenalo prebytok na úrovni 4,3 % z HDP," skonštatoval Koršňák.

Súvisiace články

Aktuálne správy