Tempo rastu ekonomiky USA sa v 1. štvrťroku spomalilo na 2,2 %

Washington 27. apríla (TASR) – Rast americkej ekonomiky sa v 1. štvrťroku 2012 spomalil. Firmy totiž obmedzili svoje investície a pomalším tempom dopĺňali zásoby. Zvýšenie dopytu po autách však zmiernilo pribrzdenie ekonomiky.
Hrubý domáci produkt (HDP) USA sa medziročne zvýšil o 2,2 %, informovalo dnes americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia v priemere počítali s rastom na úrovni 2,5 %. Vlani v poslednom kvartáli tempo rastu amerického HDP dosiahlo 3 %.
Detaily štruktúry rastu HDP sú zmiešané. Rast v 1. štvrťroku sa zdá byť o niečo zdravší než v poslednom kvartáli 2011, keď jeho motorom bolo predovšetkým budovanie zásob, ktoré prispelo k expanzii ekonomiky takmer dvoma tretinami. V prvých troch mesiacoch tohto roka k rastu výrazne prispeli spotrebiteľské výdavky, na ktoré pripadá v USA až 70 % ekonomickej aktivity. Tie sa zvýšili o 2,9 %, čo bola ich najprudšia expanzia od 4. kvartála 2010. Na porovnanie – v poslednom štvrťroku 2011 vzrástli len o 2,1 %.
Ďalším pozitívnym faktorom bolo zlepšenie v stavebnom sektore, kde výstavba domov vďaka neobvykle teplému počasiu rástla najrýchlejšie od 2. štvrťroka 2010.
Problémom sú však firemné výdavky, ktoré klesli prvý raz od 4. kvartála 2009, pričom investície do vybavenia a softvéru rástli najpomalšie od konca recesie. Firemné investície poklesli o 2,1 % po ich zvýšení o 5,2 % v posledných troch mesiacoch vlani.
Správa o vývoji HDP zrejme nezmení názor šéfa americkej centrálnej banky (Fed) Bena Bernankeho, ktorý v stredu (25. 4.) vyjadril spokojnosť s aktuálnym nastavením menovej politiky v USA. Dodal však, že Federálny rezervný systém (Fed) bude pokračovať v nákupe dlhopisov, ak sa situácia v ekonomike zhorší.

Súvisiace články

Aktuálne správy