Kabinet sa zameria na rozvoj nájomného bývania

Vláda plánuje legislatívne riešiť problematiku nájomných vzťahov súkromných vlastníkov a nájomcov bytov. Inštitút chráneného nájmu chce zachovať pri vzájomne vyváženom postavení vlastníkov a nájomcov.

Vláda chce v oblasti bývania sústrediť pozornosť na rozvoj nájomného bývania vo verejnom aj v súkromnom sektore. V nadchádzajúcom období plánuje legislatívne riešiť problematiku nájomných vzťahov súkromných vlastníkov a nájomcov bytov, ale aj ich vzťahov všeobecne. „Vláda zachová inštitút chráneného nájmu bytu pri vzájomne vyváženom postavení vlastníkov a nájomcov,“ vyplýva z návrhu programového vyhlásenia vlády, ktorý v piatok odsúhlasili členovia kabinetu Roberta Fica. Rozvoj bývania sa vláda zaväzuje naďalej podporovať zavedeným systémom finančných nástrojov z verejných zdrojov a s ich prípadnými úpravami. V pláne má podporiť aj väčšie zapojenie súkromného kapitálu do výstavby nájomných bytov so zameraním na mladých občanov.

Pre rozvoj bývania, ako dôležitej súčasti udržateľnej kvality života, považuje vláda za kľúčové napríklad pokračovanie v uplatňovaní zavedených podporných nástrojov. Sústrediť sa chce na prehodnotenie kvality obytného prostredia bytových domov, najmä panelových sídlisk a centrálnych častí miest, ako aj na obnovu bytových domov. Plánuje pritom využívať možnosti na získavanie finančných zdrojov z európskych fondov na ich revitalizáciu. Podmienkou toho bude spracovanie komplexných zónových plánov revitalizovaných území sídlisk. Využiť pritom možno európsku iniciatívu JESSICA na zvýšenie úverových finančných zdrojov na revitalizáciu sídlisk.

Vládny program počíta naďalej s uplatňovaním zavedených fiškálnych a sociálnych nástrojov na základe smernice Rady Európy, aby bývanie bolo dostupné aj pre sociálne ohrozené skupiny obyvateľstva v primeranom štandarde. Podľa vlády je potrebné stabilizovať objem finančných prostriedkov na podporné programové nástroje do rozvoja bývania a vytvoriť legislatívne a inštitucionálne podmienky na zapojenie súkromných zdrojov v rámci verejno-súkromného partnerstva.

Ako ďalej vyplýva z programu vlády, pokračovať a rozšírené budú programy na znižovanie energetickej spotreby a zvyšovanie podielu obnoviteľných zdrojov do bývania. Kabinet považuje za dôležité aj vytvorenie podmienok na finančné udržanie Programu výstavby obecných nájomných bytov nižšieho štandardu, ktoré sú určené na bývanie občanov v hmotnej núdzi. Podľa programu treba tiež vytvoriť podmienky na výstavbu technickej vybavenosti v rómskych osadách.

Súvisiace články

Aktuálne správy