Ficovou prioritou v agrosektore je podpora domácich výrobkov

Ako vyplýva z programového vyhlásenia, ktoré na piatkovom rokovaní kabinet schválil, v agrosektore chce vláda podporovať predovšetkým tie sektory, ktoré môžu vytvoriť nové pracovné miesta. Medzi ne kabinet zaradil najmä živočíšnu výrobu, ovocinárstvo, zeleninárstvo, vinohradníctvo, ale aj potravinársky priemysel.

Vládny kabinet na čele s Robertom Ficom chce v oblasti pôdohospodárstva vybojovať nediskriminačné podmienky pre slovenských farmárov pri reforme agrárnej dotačnej politiky EÚ, zároveň chce zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska, ako aj podiel domácich výrobkov na pultoch predajní zlepšením ich propagácie. Ako vyplýva z programového vyhlásenia, ktoré na piatkovom rokovaní kabinet schválil, v agrosektore chce vláda podporovať predovšetkým tie sektory, ktoré môžu vytvoriť nové pracovné miesta.

Medzi ne kabinet zaradil najmä živočíšnu výrobu, ovocinárstvo, zeleninárstvo, vinohradníctvo, ale aj potravinársky priemysel. Osobitnú podporu chce vláda poskytnúť predovšetkým chovu hovädzieho dobytka a v prírodne znevýhodnených horských a podhorských oblastiach aj chovu oviec.

„V rámci rokovaní o reforme Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ pre roky 2014 až 2020 vyvinie vláda SR v rámci schvaľovacieho procesu v orgánoch EÚ maximálne úsilie na zabezpečenie nediskriminačných podmienok pre našich poľnohospodárov,“ konštatuje v programovom vyhlásení vláda. V rámci rokovaní o agroreforme bude kabinet presadzovať zjednodušenie pravidiel krížového plnenia a celkové zjednodušenie Spoločnej poľnohospodárskej politiky únie. Vláda sa zaviazala, že bude prijímať len také zákony pre domácich prvovýrobcov, ktoré nepôjdu nad rámec legislatívy únie.

Na zabezpečenie potravinovej sebestačnosti Slovenska chce vláda podporiť obnovu a modernizáciu domáceho potravinárskeho priemyslu, s možnou majetkovou účasťou prvovýrobcov. Zároveň si dal vládny kabinet za úlohu zlepšiť kontrolu potravín zo strany štátu zvýšením úrovne a organizácie kontrolných orgánov potravinového dozoru.

V oblasti poľnohospodárskej a potravinárskej výroby vláda podporí spracovanie a finalizáciu produktov z domácej výroby, okrem iného aj zvýšením propagácie a podpory predaja domácich potravín. „Vláda využije všetky dostupné ekonomické a právne nástroje na podporu finalizácie produktov v podnikoch poľnohospodárskej prvovýroby a predaj čerstvých potravín týmito podnikmi priamo konečnému spotrebiteľovi,“ píše sa vo vyhlásení.

Kabinet Roberta Fica chce taktiež zrýchliť vysporiadanie pozemkového vlastníctva tak, aby bolo zabezpečené efektívne využívanie poľnohospodárskych a lesných pozemkov ich vlastníkmi. „Urýchli sa proces vybavovania reštitučných nárokov,“ dodáva vo vyhlásení. Kabinet nevylúčil možnosť regulovať ceny tovarov, služieb a energií v prípade, ak si to vyžiada situácia. „V prípadoch zlyhania samoregulačných trhových mechanizmov prijme v súlade s legislatívou EÚ primerané opatrenia, aby zabránila nežiaducemu cenovému vývoju,“ píše.

Súvisiace články

Aktuálne správy