Miera nezamestnanosti v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila na 24,4 %

Madrid 27. apríla (TASR) – Miera nezamestnanosti v Španielsku v 1. štvrťroku 2012 opäť vzrástla a viac, ako sa čakalo. Počet ľudí bez práce dosiahol najvyššiu úroveň za 18 rokov. Informoval o tom dnes štatistický úrad v Madride.
Podľa najnovších údajov sa nezamestnanosť v Španielsku za prvé tri mesiace roka zvýšila na 24,4 % z 22,9 v predchádzajúcom kvartáli, zatiaľ čo analytici predpovedali, že stúpne na 23,8 %. V krajine od začiatku januára do konca marca pribudlo 365.900 nezamestnaných a ich celkový počet tak dosiahol 5,6 milióna ľudí.
Španielsko má najvyššiu mieru nezamestnanosti v celej Európskej únii a recesia ekonomiky situáciu ešte zhoršuje. Navyše agentúra Standard & Poor’s znížila úverový rating krajiny o dva stupne na BBB+, čo povedie k ďalšiemu rastu nákladov na obsluhu španielskeho dlhu.
Madrid musí pritom v tomto roku radikálne znížiť rozpočtový schodok na 5,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších 8,5 % HDP. Okrem toho kabinet vo februári schválil reformu pracovného trhu, ktorá má zlepšiť konkurencieschopnosť španielskej ekonomiky, ale v prvej fáze povedie k zvýšeniu nezamestnanosti.
Informovali tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy