Európska ratingová agentúra predsa len vznikne

Mníchov 26. apríla (TASR) – Americké ratingové agentúry zrejme nakoniec predsa len budú mať európsku konkurenciu. Poradenská spoločnosť Roland Berger získala dostatok investorov pre založenie európskej ratingovky.
Prvá európska ratingová agentúra, ktorá by mala byť protiváhou trojici amerických agentúr ovládajúcich trh s hodnotením úverovej dôveryhodnosti, by mala vzniknúť v dohľadnom čase. Spoločnosť Roland Berger dnes oznámila, že už má prísľub od dostatočného počtu bánk a poisťovní, ktoré sa budú na projekte podieľať. „Globálne pôsobiaca ratingová agentúra európskeho pôvodu je tesne pred svojím založením,“ uviedla firma.
Aby sa mohli uzatvoriť dohody s investormi, vzniknú nadácia a prevádzková firma ako samostatné entity. Nepočíta sa s tým, že by sa na novej ratingovke podieľali aj štáty. Markus Krall, starší partner spoločnosti Roland Berger, sa v máji vzdá svojho postu a stane sa zakladajúcim šéfom novej ratingovej agentúry. Nová ratingovka by mala začať hodnotiť úverovú bonitu firiem a štátov na budúci rok, uviedla Claudia Russo, hovorkyňa spoločnosti Roland Berger.
V súčasnosti trh s úverovými známkami ovládajú tri americké agentúry Standard & Poor’s, Moody’s a Fitch. Odborníci ich vinia, že majú veľký podiel na vzniku finančnej krízy v roku 2008, pretože hodnotili najvyššími známkami vysoko špekulatívne cenné papiere. Európski politici im zasa vyčítajú, že znížením ratingov zadlžených krajín eurozóny prehĺbili európsku dlhovú krízu.
Predpokladá sa, že nová agentúra potrebuje na svoj štart 300 miliónov eur. V súčasnosti má od investorov prisľúbených okolo 130 miliónov eur. Markus Krall sa od mája bude venovať výhradne projektu ratingovej agentúry a bude rokovať s ďalšími investormi. Cieľom je, aby nezisková nadácia a prevádzková spoločnosť vznikli do septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy