Prvýkrát od novembra 2011 v únii zlacňujú nafta i benzíny

Ceny nafty a benzínov v Európskej únii (EÚ) klesajú prvýkrát od konca novembra 2011. Obe skupiny pohonných látok za týždeň zlacneli v priemere približne o 1 cent za liter. Vo väčšine krajín únie sú napriek tomu ceny pohonných látok buď najdrahšie v histórii alebo veľmi blízko historických maxím, informoval agentúru SITA Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk. Rekordne vysoké ceny benzínov prípadne nafty sú v Írsku, Litve, Maďarsku, Malte, Slovensku, Slovinsku a Veľkej Británii. Benzíny v únii zlacneli minulý týždeň v 20-tich štátoch, rovnako tak aj nafta. Benzíny zdraželi v piatich štátoch EÚ, nafta v dvoch krajinách.

Benzíny najviac zdraželi na Slovensku (o 0,023 eura za liter) a v Maďarsku (o 0,014 eura za liter). Zlacneli v Dánsku (o 0,034 eura za liter) a v Luxembursku (o 0,034 eura za liter). Rast cien nafty únia zaznamenala len vo Veľkej Británii (o 0,012 eura za liter) a v Maďarsku (o 0,001 eura za liter). Najväčší pokles cien nafty nastal v Belgicku (o 0,033 eura za liter) a v Rumunsku (o 0,032 eura za liter).

Slovensko sa udržiava na 15. mieste v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch Európskej únie. V rebríčku najnižších cien nafty Slovensko kleslo zo 16. na 17. miesto. V porovnaní s krajinami V4 a Rakúska máme najdrahšie benzíny s daňami. Nafta s daňami je lacnejšia v Poľsku a v Rakúsku. Bez daní je nafta na Slovensku najdrahšia. Benzíny bez daní sú drahšie len v Maďarsku, napriek tomu je Slovensko v porovnaní s krajinami 27-čky na 9. mieste. Benzíny na Slovensku sú pod najväčším tlakom daní a poplatkov spomedzi krajín V4 a Rakúska. Nižšie dane z litra nafty (nominálne) vyberá štát v Poľsku (viac v tabuľkách v spodnej časti článku). Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o 8,1 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je v porovnaní s našou krajinou vyššie o 4,4 centu za liter. Benzíny bez daní majú na Slovensku o 1,2 centu za liter nižšiu hodnotu ako priemer v EÚ. Nafta bez daní je v našej krajine v porovnaní s priemerom únie o 2,6 centu za liter drahšia.

V prípade, že sa rozhodnete ísť natankovať na otočku do zahraničia, do Poľska sa vám oplatí zájsť pre benzín v priemere 42,5 kilometra od štartovacej pozície na Slovensku. Nafta sa tam dá výhodnejšie natankovať v priemere do 38 kilometrov. Po benzíny sa do okolitých krajín Európskej únie oplatí ísť do Rakúska približne 15,5 km (po naftu 13 km), do Maďarska cca 15 km a do Česka približne 17,5 km. S výnimkou Poliakov a Rakúšanov sa vodičom z okolitých členských krajín únie oplatí nafta tankovať (aktuálne však iba teoreticky) na Slovensku. Vodičom z Maďarska 5 km a z Česka 1,5 km. Vzdialenosť je vypočítaná pre vozidlá s priemernou spotrebou 8 litrov na 100 km pre benzín a 5 litrov na 100 km s použitím priemerných cien pohonných látok v okolitých štátoch.

Za rok stúpli ceny benzínov v únii najviac v Taliansku, o 29,9 centu za liter (o 19,2 %). Druhou krajinou v poradí je Slovinsko, kde sa ceny zdvihli za 52 týždňov o 24,4 centu za liter (o 18,9 %). Slovensko za rok zvýšilo ceny benzínov o 13,3 centu za liter (o 9,1 %) a je na 18. mieste (pred týždňom 9.) v porovnaní s krajinami, kde sa za rok najmenej zvyšovali ceny benzínov. Najmenší rast cien benzínov za rok zaznamenala únia v Nemecku s hodnotou 4,3 centu za liter (o 2,6 %). Jedinou krajinou únie, kde hodnota medziročne klesla, je Rumunsko (o 0,7 centu za liter; o 0,6 %). V priemere sú benzíny v únii drahšie od apríla 2011 o 13,1 centu za liter (o 8,5 %), nafta je pre celú EÚ drahšia o 10,9 centu za liter (o 7,7 %).

Nafta za rok zdražela najviac v Taliansku, o 27,1 centu za liter (o 18,6 %). Druhá v poradí je Veľká Británia, kde sa ceny nafty zdvihli podľa únie za rok o 20,1 centu za liter (o 12,5 %). Najmenej sa za 52 týždňov ceny nafty zvýšili v Rumunsku, o 0,6 centu za liter (o 0,5 %). Na Slovensku sa za rok zvýšili ceny nafty o 11 centov za liter (o 8,1 %), čo nás dostalo na 24. miesto (pred týždňom 22.).

Súvisiace články

Aktuálne správy