ANS žiada, aby odvody za poistencov štátu boli 5%

Na prechodnú stabilizáciu súčasnej kritickej situácie v zdravotníctve Asociácia nemocníc Slovenska žiada vládu, aby uvoľnila rezervu 50 miliónov eur zo štátneho rozpočtu, zároveň však upozorňuje, že ani to nebude stačiť na pokrytie vyšších platov lekárov a sestier v roku 2012.

Asociácia nemocníc Slovenska žiada, aby na budúci rok boli odvody za poistencov štátu päťpercentné. Týmto by sa predišlo tomu, aby sa opakovala súčasná kritická situácia v zdravotníctve s nedostatkom financií na vyššie platy sestier i lekárov. Asociácia sa zároveň chystá osloviť parlament, aby upravil obidva zákony – o platových podmienkach lekárov a sestier, pretože sú nesystémové a nie sú finančne kryté. Na prechodnú stabilizáciu súčasnej kritickej situácie žiada, aby vláda uvoľnila 50 miliónov eur zo štátneho rozpočtu.

„Nemocnice nemajú finančné prostriedky na zvýšené platy sestier od 1. apríla a lekárov od 1. júla v dikcii zákona. Asociácia nemocníc Slovenska vyzýva vládu a ministerstvo zdravotníctvo, aby došlo k uvoľneniu rezervy 50 miliónov eur zo štátneho rozpočtu na prechodnú stabilizáciu situácie v zdravotníctve, zároveň ale konštatujeme, že ani týchto 50 miliónov nebude stačiť na celé pokrytie platov v roku 2012,“ vyhlásil prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Plnú vinu za tento stav nesie podľa Petka bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik, pretože legislatívne úpravy neboli kryté navýšením finančných prostriedkov v systéme. Naopak, asociácia víta snahu novej ministersky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej nájsť reálne riešenie danej situácie. Asociácia nemocníc Slovenska odporúča všetkým svojim nemocniciam, aby prípadné navýšené zdroje, ktoré dostanú od zdravotných poisťovní alebo z ministerstva zdravotníctva, plne použili na zvýšenie platov sestier a lekárov v roku 2012.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu na http://audio.sita.sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy