S materiálnou situáciou je spokojná len tretina Slovákov

Podľa prieskumu Celetelem Barometer sa však Slováci v predchádzajúcom roku v porovnaní s ďalšími európskymi krajinami vo výdavkoch obmedzovali najmenej.

Slováci patria v Európe medzi najnespokojnejších so svojou súčasnou materiálnou situáciou. A to napriek tomu, že sa v poslednom roku vo svojich výdavkoch najmenej obmedzovali. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Cetelem Barometer 2012, ktorý sa na celkovej vzorke 6 500 ľudí uskutočnil v závere minulého roka v 12 európskych krajinách. Zameraný bol na strednú vrstvu obyvateľstva.

Podľa jeho výsledkov bolo so svojou materiálnou situáciou spokojných len 35 % Slovákov. Menší podiel spokojných ľudí vykázali len v Maďarsku a Poľsku. Na druhej strane však len 18 % opýtaných na Slovensku v posledných dvanástich mesiacoch muselo obmedzovať svoje výdavky, čo je vôbec najnižší podiel zo všetkých skúmaných krajín. Napríklad v susednom Maďarsku uťahovanie opasku deklarovalo až 83 % opýtaných.

Prieskum Cetelem Barometer 2012 skúmal aj vývoj v spotrebiteľských náladách Európanov. Tá vplyvom už štvrtý rok prebiehajúcej krízy klesla na doteraz najnižšiu hodnotu, a to 3,8 bodu z 10 bodov. Výnimkou sú len Nemci, ktorí stále dôverujú schopnostiam svojej krajiny a nálada v súčasnosti dosahuje vyššiu úroveň, ako pred krízou, na úrovni 6,2 bodu. Naopak najhoršia nálada panuje v južnej Európe, kde sú krajiny ohrozované dlhovou krízou a tiež v Maďarsku. Nálada Slovákov je približne na úrovni Európy, keď podľa prieskumu dosiahla úroveň 4 bodov.

Medzinárodná štúdia Barometer Cetelem skúma a analyzuje správanie európskych spotrebiteľov. Koncom roka 2011 sa prieskumu zúčastnilo dohromady 6500 Európanov, pričom z každej krajiny to bolo minimálne 500 osôb. Prieskum sa realizoval v 12-tich štátoch Európy, a to v Nemecku, Španielsku, Francúzsku, Taliansku, Portugalsku, Veľkej Británii, Poľsku, Maďarsku, Českej republike, na Slovensku, v Rumunsku a Rusku.

Cetelem Slovensko je úverová spoločnosť, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 2000. Poskytuje nákup na splátky, kreditné karty a osobné pôžičky. Je členom bankovej skupiny BNP Paribas.

Súvisiace články

Aktuálne správy