Maďarsko čakajú dlhé rokovania s MMF, Orbán ešte musí ustúpiť

Budapešť 26. apríla (TASR) – Finančný boj maďarskej vlády s Európskou úniou, Európskou centrálnou bankou (ECB) a Medzinárodným menovým fondom (MMF) sa ešte ani zďaleka neskončil, reaguje dnes britský denník Financial Times (FT) na stredajšie vyhlásenie Európskej komisie, že rokovania EK a MMF s Maďarskom o pôžičke sa môžu začať.
Investori v stredu vyhlásenie EK prijali s radosťou. Forint posilnil takmer o 2 %, výnosy desaťročných dlhopisov klesli z pôvodných 9 % pod 8 % a index budapeštianskej burzy BUX stúpol o 4,5 %. Cesta k podpísaniu pohotovostného úveru EÚ/MMF však bude ešte veľmi dlhá.
FT hovorí o prísnom pohotovostnom úvere, a nie o preventívnej pôžičke, ktorá má voľnejšie kritériá. Maďarskí vládni predstavitelia nezávisle od terminológie stále hovoria o finančnom balíku, ktorý by mal byť akousi poistnou sieťou a z ktorého by nechceli čerpať.
Maďarský minister bez kresla zodpovedný za vzťahy s finančnými organizáciami Tamás Fellegi označil rozhodnutie EK povoliť začatie rokovaní za míľnik a dodal, že budapeštianska vláda dosiahla svoj cieľ. Rokovania totiž podľa neho budú iba o hospodárskych otázkach a neobsahujú politické podmienky.
Analytik z Raiffen Bank Zoltán Török pre FT povedal, že nezhody okolo maďarskej centrálnej banky treba doriešiť okrem EK aj s ECB, pričom aj MMF príde na rokovania s dlhou listinou požiadaviek, medzi ktorými bude aj požiadavka na reformy hospodárskeho riadenia štátu.
Podľa analytika Nomury Petra Attarda Montalta pre EK síce môžu k začatiu rokovaní o pôžičke stačiť ústupky, ktoré urobil maďarský premiér Viktor Orbán, je ale jednoznačné, že ich uzatvorenie bude možné iba v prípade, že Budapešť sa úplne podriadi očakávaniam Bruselu.
Montalto v tejto súvislosti položil otázku, prečo EK akceptovala Orbánove záväzky, pričom ECB má naďalej vážne výhrady voči Budapešti v otázke nezávislosti národnej banky. Zrejme ECB bude mať ešte niekoľko pripomienok, kým strany dospejú k dohode, dodal analytik Nomury, podľa ktorého ani pochybnosti MMF v tejto záležitosti neboli rozptýlené.
MMF je podľa jeho vyjadrenia aj naďalej skeptický voči skutočným zámerom Maďarska. Fond si nie je istý, či maďarská vláda chce skutočne dospieť k dohode, alebo podľa tureckého príkladu chce naťahovať čas v nádeji, že dôvera investorov sa napokon vráti aj bez pôžičky EÚ a MMF.
„Orbán je majstrom dvojakej reči. Je na investoroch, či to zoberú do úvahy,” uzatvára FT.

Súvisiace články

Aktuálne správy