Taliansko predalo pokladničné poukážky za 8,5 miliardy eur

Rím 26. apríla (TASR) – Taliansku sa dnes podarilo predať krátkodobé pokladničné poukážky, ale výnos z nich vzrástol na najvyššiu úroveň od začiatku tohto roka.
Ministerstvo financií v Ríme informovalo, že získalo maximálny plánovaný objem 8,5 miliardy eur z aukcie pokladničných poukážok splatných v októbri 2012. Priemerný výnos z nich však vyskočil na 1,772 % z 1,119 % pri aukcii rovnakých poukážok, ktorá sa uskutočnila 28. marca. Dopyt po obligáciách tiež stúpol a 1,71-násobne prekročil ponuku, zatiaľ čo v marci bol 1,51-násobne väčší ako ponuka.
O talianske krátkodobé pokladničné poukážky je vždy solídny záujem. Koncom mesiaca, presnejšie 30. apríla, musí Rím splatiť poukážky v hodnote 9 miliárd eur. V piatok (27. 4.) chce preto ministerstvo financií ponúknuť v aukcii obligácie za 6,25 miliardy eur.
Náklady Talianska na obsluhu jeho dlhu začiatkom roka klesli vďaka lacným trojročným úverom, ktoré Európska centrálna banka (ECB) poskytla finančným ústavom v eurozóne. Viaceré z nich využili časť týchto peňazí na nákup štátnych dlhopisov. Ale nervozita, ktorú spôsobilo prehĺbenie rozpočtového deficitu Španielska v minulom roku, sa už preniesla aj na Taliansko, ktoré má najvyšší štátny dlh v eurozóne a výkon jeho ekonomiky je slabý.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy