Slovenskému poľnohospodárstvu chýbajú mladí farmári

Priemerný vek pracovníkov v agrosektore dosahuje viac ako 47 rokov a neustále sa zvyšuje.

Slovenské poľnohospodárstvo nemá dostatok mladých farmárov, keď priemerný vek pracovníkov v agrosektore dosahuje viac ako 47 rokov a neustále sa zvyšuje. Ako na štvrtkovej tlačovej besede uviedol predseda Združenia mladých farmárov Slovenska Bálint Pém, jedným z riešení, ako prilákať mladých do poľnohospodárstva, je poskytnúť im výhodnejšie úverové podmienky. „Pri začiatkoch v podnikaní narážajú mladí farmári na mnoho úskalí ako napríklad získanie pôdy,“ priblížil Pém. Problémom sú taktiež nízke mzdy v agrosektore, ktoré patria medzi najnižšie v hospodárstve.

Podľa Jána Hubu z časopisu Agromagazín, ktorý v spolupráci s UniCredit Bank otvoril projekt Mladí v poľnohospodárstve, agrosektoru nie je naklonená ani verejná mienka. „Aby sme zlepšili pohľad spoločnosti na agrosektor, je potrebné zlepšiť jeho prezentáciu tými, ktorí v ňom pracujú a propagovať úspešné príbehy, aby ľudia videli, že farmár nie je len ten, ktorý sa nedokáže ani oženiť,“ myslí si Huba. Dôležitá je podľa neho aj spolupráca so školami, od stredných po vysoké.

Podľa Péma je pre mladých farmárov dôležitá aj reforma Spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2014 až 2020. Európska komisia totiž navrhla, aby členské krajiny vyčlenili na podporu mladých poľnohospodárov 2 % z agrodotácií. Tento druh pomoci by mal byť dostupný len pre poľnohospodárov do štyridsať rokov a len počas prvých piatich rokov od začiatku ich činnosti. Podľa Péma by však prostriedky nemali byť určené len pre začínajúcich mladých darmárov, ale aj pre mladých farmárov, ktorí už v poľnohospodárstve pôsobia. Pri hodnoteniach projektov v rámci Programu rozvoja vidieka by bolo podľa Péma vhodné, aby sa v bodovacích kritériách zohľadnili mladí farmári. „Je taktiež potrebné vytvoriť podpornú schému praxe absolventov poľnohospodárskych škôl aj tvorby pracovných miest v poľnohospodárstve,“ dodal Pém.

Súvisiace články

Aktuálne správy