Dôvera v ekonomiku eurozóny tento mesiac opäť klesla

Brusel 26. apríla (TASR) – Dôvera v ekonomiku 17 krajín eurozóny tento mesiac opäť klesla, a to viac, ako analytici očakávali. Nálada sa zhoršila väčšine podnikateľov aj spotrebiteľom. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Európskej komisie (EK).
Anketa, ktorú EK uskutočňuje pravidelne každý mesiac, ukázala, že hodnota indikátora ekonomického sentimentu (IES), ktorý je kľúčovým ukazovateľom ďalšieho vývoja v eurozóne, v apríli klesla na 92,8 bodu z revidovaných marcových 94,5 bodu. Analytici pritom odhadovali, že sa zníži na 94,2 bodu.
Dôvodom strmého pádu aprílového IES bolo oslabenie dôvery podnikateľov z výrobného sektora aj sektora služieb, iba maloobchodníkom v eurozóne sa tento mesiac mierne zlepšila nálada. Presnejšie, dôvera podnikateľov v priemyselnom sektore eurozóny sa v apríli znížila na -9 bodov z marcových -7,1 bodu, v sektore služieb sa prepadla na -2,4 bodu z -0,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci a optimizmus spotrebiteľov klesol na -19,9 bodu z -19,1 bodu. Iba maloobchodníkom stúpla v apríli nálada na -11,4 bodu z -12 bodov v marci.
Separátny prieskum odhalil, že ukazovateľ podnikateľskej klímy v eurozóne sa v apríli znížil o 0,24 bodu na -0,52 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy