Podnikatelia očakávajú zlepšenie vymožiteľnosti práva

Naopak, podnikatelia podľa prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska vôbec nepodporujú veľké verejné investície, ktoré by štát financoval na úrok vyššieho dlhu.

Zlepšenie vymožiteľnosti práva, zníženie administratívneho zaťaženia a stabilizácia legislatívy sú tri najdôležitejšie priority, ktorým by sa mala nová vláda podľa podnikateľov venovať v nasledujúcom období. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), o ktorom informoval výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina. Podnikatelia tiež od vlády očakávajú boj proti nekalému podnikaniu a podvodom, ráznejšie potláčanie korupcie na úradoch a zabezpečenie férovosti vo verejnom obstarávaní.

Naopak, podnikatelia vôbec nepodporujú veľké verejné investície, ktoré by štát financoval na úrok vyššieho dlhu. Minimálnu podporu od podnikateľov majú poskytovanie investičných stimulov pre investorov, či prípadné zvýhodňovanie vybraných tovarov a služieb vo forme nižšej dane z pridanej hodnoty. V rebríčku dvanástich priorít sa požiadavka na zníženie odvodových sadzieb umiestnila až na ôsmej priečke, čo môže byť dôsledkom rozporuplne vnímanej odvodovej reformy, ktorú pripravovala predchádzajúca vláda. Do prieskumu za zapojilo 97 podnikateľov.

Podnikatelia sa počas prieskumu sťažovali na rastúci problém neplatičstva a mimoriadne zle fungujúci systém vymáhania nezaplatených pohľadávok, z ktorých – napriek neuhradeniu – musia veritelia odviesť DPH a zaplatiť daň z príjmu. Niektorí respondenti podporujú radikálnejšie riešenie v podobe preklasifikovania neplatičstva za tovar alebo službu na trestný čin krádeže. Podnikatelia ďalej očakávajú kvalitnejšiu legislatívu s riadne vypracovanými dopadovými analýzami a stabilizáciu legislatívy tak, aby sa určité zákony nemenili vždy po nástupe novej vlády. Uvítali by zákaz nepriamych novelizácií zákonov cez nesúvisiace predpisy. V oblasti boja proti nadmernej byrokracii majú zo strany podnikateľov podporu opatrenia definované v projekte Singapur. Viacerí respondenti zdôraznili potrebu zachovania rovnej dane a flexibilného Zákonníka práce ako základných predpokladov na intenzívnejší rozvoj podnikania a zamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy