Maloobchodný predaj v Poľsku v marci vzrástol a nezamestnanosť klesla

Varšava 25. apríla (TASR) – Tempo rastu maloobchodného predaja v Poľsku sa v marci spomalilo, ale menej, ako očakávali analytici. Aj vývoj na trhu práce príjemne prekvapil, pretože miera nezamestnanosti klesla, a to o niečo viac, ako predpovedali ekonómovia. Oznámil to dnes štatistický úrad vo Varšave.
Podľa najnovších údajov sa maloobchodný predaj v najväčšej postkomunistickej ekonomike v rámci Európskej únie v marci 2012 zvýšil medziročne o 10,7 %. Na porovnanie, vo februári vzrástol o 13,7 %, pričom analytici odhadovali, že marcové tržby poľských maloobchodníkov stúpnu o 10,5 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že predaj potravín, nápojov a tabakových výrobkov v Poľsku sa minulý mesiac zvýšil medziročne o 9,8 %, zatiaľ čo predaj odevov a obuvi stúpol o 14,4 % rovnako ako predaj palív. Dopyt po autách, motocykloch a súčiastkach vzrástol o 11,8 %.
V medzimesačnom porovnaní sa maloobchodné tržby v Poľsku v marci zvýšili o 15,7 %, čo je podstatne väčší nárast ako vo februári, keď stúpli o 1,2 %.
Štatistický úrad dnes zverejnil údaje aj o vývoji nezamestnanosti, ktorá v marci klesla na 13,3 % z februárových 13,5 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že sa zníži na 13,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy