Maďarsko dokáže stáť na vlastných nohách

Budapešť 25. apríla (TASR) – Maďarsko dokáže stáť na vlastných nohách, dokáže riešiť svoje financovanie z trhu. Nie je však jedno, aké sú náklady tohto financovania, vyhlásil dnes hovorca maďarského premiéra Viktora Orbána Péter Szijjártó.
V maďarskej verejnoprávnej televízii hovorca uviedol, že utorňajšie bruselské stretnutie Orbána s predsedom Európskej komisie (EK) Josém Manuelom Barrosom prinieslo pozitívny vývoj.
"Drvivú väčšinu otvorených otázok sme vyriešili, zostáva niekoľko menej významných záležitostí, ktorých uzavretie bude v kompetencii Európskeho súdneho dvora," povedal Szijjártó.
Vyriešenie mnohých sporných otázok je podľa jeho slov výsledkom veľmi dôsledného a intenzívneho konzultovania. „Je bytostným záujmom Maďarska čo najskôr začať rokovania a dosiahnuť dohodu s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Európskou úniou,“ zdôraznil hovorca a dodal, že Maďarsko potrebuje ochrannú sieť, ktorá posilní jeho pozície na trhoch.
Ak Maďarsko uzatvorí dohodu s MMF, potom financovanie z finančných trhov bude lacnejšie, pretože bude musieť platiť nižšie úroky, uzavrel Szijjártó.
Orbán sa stretol v utorok v Bruseli na neformálnom rokovaní s Barrosom. Schôdzka sa týkala "hodnotenia otvorených otázok". Maďarský premiér v pondelok v Bruseli vyhlásil, že jeho krajina chce finančné garancie, kým MMF ponúka peniaze, pôžičku.
Finančné garancie by Maďarsku uľahčili financovanie štátneho dlhu a naťahovanie času má pre krajinu negatívne dôsledky, vyplynulo z jeho slov. V otázke garancií je maďarská strana kedykoľvek pripravená rýchlo sa dohodnúť, zdôraznil.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) dem gl

Súvisiace články

Aktuálne správy