Ozdravovanie financií má podľa Fica aj morálny aspekt

Premiér Robert Fico, ktorý bol v utorok v Bruseli, sa snažil predsedu EK José Manuela Barrosa presvedčiť, že musí jestvovať rozdiel v prístupe k ozdravovaniu verejných financií medzi jednotlivými štátmi. Konsolidácia verejných financií na Slovensku, ktoré je jednou z najchudobnejších krajín EÚ, má aj morálny aspekt, tvrdí Fico


BRATISLAVA 25. apríl (SITA) – Premiér Robert Fico, ktorý bol v utorok na oficiálnej návšteve v Bruseli, sa snažil predsedu Európskej komisie (EK) José Manuela Barrosa presvedčiť, že musí jestvovať rozdiel v prístupe k ozdravovaniu verejných financií medzi jednotlivými štátmi. Konsolidácia verejných financií na Slovensku, ktoré je jednou z najchudobnejších krajín EÚ, má aj morálny aspekt, tvrdí Fico. „Na pracovnej večeri sme veľmi jasne vyslovili predsedovi komisie Barrosovi aj komisárovi Rehnovi (komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn – pozn. SITA), že pre nás má ozdravovanie verejných financií aj morálny aspekt. Nemôžeme žiadať, aby ozdravovali ľudia, ktorí majú nízke dôchodky a mzdy,“ vyhlásil predseda vlády po ukončení všetkých rokovaní. „Za vládu SR som jasne definoval postoj, že sa nemôžeme orientovať len na škrty, ale že nám veľmi záleží na programe podpory hospodárskeho rastu a vytvárania nových pracovných miest,“ dodal.

Barroso je presvedčený, že slovenská vláda sa bude aktívne podieľať na úsilí dostať sa zo súčasnej ekonomickej krízy. „Konsolidácia verejných financií a hospodársky rast je veľká výzva,“ vyhlásil šéf EK po rokovaní s predsedom vlády SR.

Fico niekoľkokrát upozornil, že na Slovensku sa veľké škrty robiť nedajú. „Dnes som počas dňa dostal niekoľko odporúčaní, najmä že vraj máme na Slovensku robiť prorastové škrty, čo je prakticky nemožné,“ vyhlásil po stretnutí s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom. „V krajine, kde je životná úroveň veľmi vysoká, je možné pristupovať k škrtom a znižovaniu životnej úrovne. Ale čo zoberiete človeku, ktorý má dôchodok 250 eur?“ spýtal sa Fico Schulza.

Premiér v Bruseli zdôraznil, že odmieta zvyšovanie dane z pridanej hodnoty (DPH). „Žiadali sme EK o to, aby opatrenia, ktoré budeme navrhovať, sme mohli konzultovať priamo s EK a aby si EK vedela predstaviť aj iné cesty konsolidácie ako zdražovanie,“ doplnil premiér, ktorý by si želal, aby bola Európska komisia v tomto smere pružnejšia a flexibilnejšia. Fico verí, že morálny aspekt ozdravovania financií je veľmi dôležitý aj pre predstaviteľov komisie. Barrosa tiež preto žiadal o intenzívnu spoluprácu v priebehu najbližšieho mesiaca. „Pretože ihneď po schválení programového vyhlásenia vlády bude založená rada solidarity rozvoja a v priebehu nasledujúceho mesiaca chceme nielen dohodnúť ozdravné opatrenia, ale ich aj pretaviť do legislatívnych iniciatív,“ konštatoval Fico. Všetky ozdravné opatrenia chce však Fico vopred konzultovať s EK, aby sa vyhli „problémom typu, že niečo prijmeme a až potom prídeme na EK sa poradiť

Fico, ktorého v Bruseli sprevádzal aj šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák a minister financií Peter Kažimír, Barrosa informoval aj o vývoji deficitu v tomto roku. „Bolo nám naznačené, že deficit, ktorý Radičová naplánovala na 4,6 percenta, nebude dodržaný a že sa pravdepodobne priblíži k piatim percentám,“ poznamenal.

Na stretnutiach s Barrosom, ale aj s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom a viceprezidentom Európskej komisie Marošom Šefčovičom Fico viackrát zdôraznil, že jeho vláda je silne proeurópska. „Považujem za správne, aby sme hneď na začiatku nášho volebného obdobia informovali EÚ aj NATO, že si ctíme záväzky a chceme byť konštruktívnym členským štátom,“ uzavrel.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy