Babiš od novej vlády chce lepšie podnikateľské prostredie

Predovšetkým zlepšenie podnikateľského prostredia je to, čo od novej vlády očakáva predseda predstavenstva spoločnosti Agrofert Holding Andrej Babiš. „Ako zahraničný investor, ktorý tu zamestnáva 6 tis. ľudí a platí dane, očakávam, že štát zabezpečí, aby sme mali priaznivé podnikateľské prostredie. Máme obrovský problém s dovážanou hydinou, niektorí naši konkurenti aj načierno platia ľudí a nepodnikajú úplne akurátne,“ skonštatoval Babiš.
Slovenský a český potravinársky sektor je podľa miliardára Babiša devastovaný predovšetkým poľskou výrobou, čím by sa mala zaoberať aj nová vláda. Za obmedzenie dovozov od našich východných susedov vraj loboval aj u Zsolta Simona. „Za bývalého ministra, keď ma už po dvoch mesiacoch prijal, tak som mu vysvetľoval, že v Maďarsku je vyhláška, podľa ktorej treba každý dovoz čerstvých potravín hlásiť na veterinárny úrad. Dnešný systém je, že poľský veterinár dá razítko nejakému svojmu kamošovi a potom to ide na pult,“ uviedol na tlačovom brífingu po utorkovej prednáške na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave. Ako ďalej skonštatoval, „Slovensko by si malo uvedomiť, že existuje nejaká potravinová sebestačnosť a bezpečnosť. Táto krajina dnes dováža 50 % potravín, ktoré sú málo kvalitné.“

Babiš si myslí, že súčasný minister pôdohospodárstva Jahnátek má ešte stále šancu vyjednať v Bruseli lepšie podmienky pre slovenských farmárov. “Slováci a Česi sú na jednej lodi a musíme samozrejme zburcovať ešte ďalšie štáty. Vo finále je to o lobingu,“ skonštatoval. Podľa Babiša sa však slovenskí a českí politici o potravinárstvo vo všeobecnosti nezaujímajú. Vraj preto, že v ňom nevidia voličskú základňu. „Iné je to napríklad vo Francúzsku,“ dodal.

Agrofert má tento rok pokračovať v raste, pre rok 2012 Babiš odhaduje konsolidované tržby holdingu na 6 mld. eur. Podniku však bude robiť problémy stratová oblasť potravinárskych podnikov. A to najmä pekárne či hydinárne. „V Hyze máme za prvý kvartál stratu 15 mil. českých korún,“ uviedol Babiš.

V Maďarsku, kde má Agrofert už dve pekárne, plánujú postaviť tretiu, a to pri Budapešti. Babiš však nespresnil koľko do nej investuje. O zdravotníctvo vraj holding záujem nemá. „Nemal by sa z neho robiť biznis,“ myslí si Babiš. „Tu už sú iní borci, ako napríklad Penta,“ uzavrel.

Súvisiace články

Aktuálne správy