Španielsko zápasí s rastúcimi výnosmi, Holandsko stále láka investorov

Madrid/Amsterdam 24. apríla (TASR) – Výnosy zo španielskych krátkodobých dlhopisov dnes vzrástli oproti minulému mesiacu takmer na dvojnásobok, čo odráža pochybnosti investorov, ktorí sa obávajú, že Španielsko je ďalším kandidátom na záchranný úver.
Naproti tomu Holandsko, ktorým otriasa politická kríza, bez problémov umiestnilo na trhu obligácie za 2 miliardy eur, ktoré vzbudili solídny záujem investorov.
Španielske ministerstvo financií dnes predalo trojmesačné pokladničné poukážky za 725 miliónov eur s priemerným výnosom 0,634 %, čo je výrazný nárast oproti 0,381 % pri predchádzajúcej aukcii minulý mesiac. Okrem toho Madrid umiestnil na trhu šesťmesačné obligácie za 1,2 miliardy eur. Priemerný výnos z nich vzrástol na 1,58 % z 0,84 % v marci.
Holandsko, ktoré patrí medzi hŕstku štátov eurozóny s najvyšším ratingom, bolo dnes oveľa úspešnejšie. Jeho agentúra pre riadenie dlhu dostala celkovo 1,995 miliardy eur za dvojročné a 25-ročné dlhopisy. Agentúra pritom plánovala získať z dnešnej aukcie 1,5 až 2,5 miliardy eur.
Priemerný výnos z obligácií s 3,75-% kupónom, ktoré sú splatné v júli 2014, dosiahol 0,52 %, zatiaľ čo výnos z 25-ročných dlhopisov so 4-% kupónom zaznamenal 2,78 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy