Slovenskí podnikatelia čoraz viac utekajú do daňových rajov

Slovenskí podnikatelia čoraz viac využívajú daňové raje. Podľa údajov Českej kapitálovej informačnej agentúry (ČEKIA) je z krajín považovaných za daňový raj kontrolovaných 3 072 slovenských spoločností, čo je takmer 1,6 % zo všetkých firiem na Slovensku. Najväčší záujem majú podnikatelia o Seychely, USA a Cyprus, keď v prvom kvartáli tohto roku na Seychely smerovali 41, do USA 16 a na Cyprus 14 slovenských firiem.

Prvé dva štáty volia spoločnosti podľa ČEKIA predovšetkým pre zabezpečenie anonymity vlastníckych štruktúr svojich firiem. Cyprus uprednostňujú podnikatelia pre miernejšie zdaňovanie. „Na Cypre sa dá založiť rovnako výhodný holding ako v Holandsku alebo Luxembursku, ale s omnoho nižšími nákladmi,“ uviedol na utorkovej tlačovej konferencii obchodný riaditeľ spoločnosti Akont Trust Company Michal Friedberger. Zapojením cyperskej spoločnosti do firemnej štruktúry sa dajú podľa typu podnikania dosiahnuť daňové úspory 9 až 19 %, pričom využitie Cypru sa oplatí firmám od zisku 100 tis. eur ročne pred zdanením.

Počas prvých troch mesiacov tohto roku využilo výhody daňových rajov už 77 slovenských firiem, pričom odlev podnikateľov a kapitálu z krajiny bude podľa agentúry ČEKIA pokračovať aj vzhľadom na v súčasnosti rastúci tlak na zdaňovanie firiem. „Pokiaľ by slovenskí podnikatelia zachovali tempo zapájania svojich firiem do medzinárodných holdingov po celý rok, išlo by o najväčší odlev za posledné tri roky,“ konštatovala riaditeľka agentúry ČEKIA Alena Seoud.

Dôvody pre využívanie daňových rajov sú podľa partnera advokátskej kancelárie Glatzová & Co. Martin Dančišin rôzne, no prvoradým paradoxne nie je daňová optimalizácia, ale ochrana majetku. „Využitie Cypru alebo napríklad Holandska prináša značnú výhodu v podobe zmlúv o ochrane investícií. V prípade, že sa štát rozhodne zmeniť zákonné pravidlá, môže sa firma domáhať náhrady svojich strát spôsobených zásahom štátu v medzinárodnej arbitráži,“ konštatuje Dančišin s tým, že čisto slovenská firma takúto možnosť nemá.

Slovenských podnikateľov podľa Friedbergera láka taktiež zaistenie anonymity vlastníctva. „V porovnaní s Veľkou Britániou, Holandskom alebo Cyprom poskytuje Slovensko o podnikateľoch každému záujemcovi online a úplne zadarmo veľké množstvo informácií,“ tvrdí Dančišin. Podnikateľom podľa neho najviac prekáža zverejňovanie adresy bydliska, výšky podielu vo firme a povinnosť zverejňovať účtovné uzávierky.

Jedinou cestou ako spoločnostiam zabrániť v presune do daňových rajov je podľa Friedbergera zabezpečiť čo najnižšie a najjednoduchšie dane, zaistiť stabilné právne prostredie ústretové k podnikateľom, zrýchliť súdnictvo a zväčšiť slobodu v nastaveniach dedičských práv.

Súvisiace články

Aktuálne správy