Situáciu v malackej nemocnici budú riešiť vo štvrtok

Platy zdravotných sestier a zavedenie poplatkov v odborných ambulanciách by mali byť témou na štvrtkovom zasadnutí predstavenstva spoločnosti Nemocničná, a.s., ktorá prevádzkuje Nemocnicu v Malackách.

vyšlo aj v REG

BRATISLAVA 24. apríla (SITA) – Predstavenstvo spoločnosti Nemocničná a.s., ktorá prevádzkuje Nemocnicu v Malackách, by malo o situácii v nemocnici hovoriť na svojom zasadnutí vo štvrtok 26. apríla. Prebrať majú aj platy zdravotných sestier a poplatky, ktoré v nemocnici zaviedli v odborných ambulanciách. Informovala o tom malacká hovorkyňa Michaela Janotová.

Majoritný akcionár Nemocničnej, a. s. Radoslav Bardún v pondelok informoval, že malackej nemocnici hrozí zatvorenie lôžkového oddelenia aj ústavnej pohotovostnej služby. K obmedzeniu služieb v nemocnici môžu podľa neho viesť posledné kroky mestského zastupiteľstva, ktoré zasadalo vo štvrtok 19. apríla. „Poslanci zaviazali primátora, aby na predstavenstve Nemocničná, a .s. žiadal zastaviť podpisovanie dodatkov k pracovným zmluvám zdravotných sestier a preskúmal dôvody zavedenia poplatku jedno euro za odbornú ambulantnú starostlivosť,“ uviedol Bardún. Poplatok zaviedli v nemocnici od 2. apríla. Podľa Bardúna obe opatrenia dnes udržiavajú malackú nemocnicu, ktorá slúži viac ako 80-tisíc ľuďom zo Záhoria, plne funkčnú. Podľa predošlých vyjadrení mesta v nemocnici nútia sestry podpisovať dodatky k pracovným zmluvám, preraďujú ich na nižšiu pozíciu, kde zo zákona nevzniká povinnosť zvýšiť im plat. Riaditeľ nemocnice Peter Kalenčík sa ohradzuje voči tvrdeniam, že sestry dodatky podpisovať nútia. Ak by sestrám zvýšili platy tak, ako to od 1. apríla stanovil zákon, nemocnica by mala čistú mesačnú stratu 60-tisíc eur. „To by nemocnicu doviedlo do konkurzu,“ upozornil Bardún. Poplatok jedno euro by mal podľa neho nemocnici priniesť 10-tisíc eur mesačne.

“Mestské zastupiteľstvo vyzvalo riaditeľa Nemocničnej a.s. Petra Kalenčíka a predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša k činnosti smerom k vyriešeniu situácie v Nemocnici v Malackách. Cieľom v žiadnom prípade nebolo ďalšie vyhrotenie situácie a vyvíjanie nátlaku na vedenie Nemocničnej a.s., ale iniciovanie rokovaní v snahe vyriešiť vzniknutú situáciu,” uviedla hovorkyňa Malaciek Michaela Janotová. Poslanci ako volení zástupcovia občanov mesta Malacky takto podľa hovorkyne konali najmä na podnet občanov a zdravotných sestier, sťažujúcich sa na situáciu okolo zo zákona vyplývajúceho zvyšovania miezd. Podľa Janotovej sa sťažovali aj dôchodcovia, pre ktorých sú poplatky za vyšetrenia neúnosné.

Súvisiace články

Aktuálne správy