Obchodovanie na burzách ovplyvňovali negatívne správy zo Španielska

Bratislava 23. apríla (TASR) – Minulý týždeň sa po piatkových výpredajoch začal na oboch stranách Atlantiku pozitívne, no trend sa naplno prejavil najmä v Európe. Akcie väčšiny európskych spoločností, okrem finančných titulov a akcií zo sektora IT dopomohli indexu EuroStoxx 600 ku korekcii predchádzajúcich strát, čo opäť obnovilo nádej na predĺžený rast z prvého kvartálu.
Kartami zamiešali len politické problémy Maďarska, ktoré sa zatiaľ neúspešne snaží si s Bruselom vyrokovať pôžičku pre dlhmi zaťaženú ekonomiku, a na druhej strane rastúce náklady Španielska na nové pôžičky. Výnosy španielskych 10-ročných dlhopisov totiž v pondelok vzrástli prvýkrát v rámci tohto roka nad psychologickú úroveň 6 %, čím sa poistenie krajiny voči bankrotu opäť dostalo na nové rekordné úrovne. Táto téma pokračovala v ovplyvňovaní obchodovania v Európe počas celého týždňa. V utorok si totiž Španieli dokázali požičať nad plánovanú úroveň, no eufóriu z toho postupne umlčali stále rastúce náklady.
Konečný rast počas tohto dňa bol však výsledkom zlepšených očakávaní rastu globálneho HDP zo strany MMF. Podľa najnovších odhadov by malo svetové hospodárstvo v roku 2012 expandovať o 3,5 %, teda o 0,2 % viac ako podľa odhadov z januára. V roku 2013 by mala globálna ekonomika vzrásť dokonca až o 4,1 %.
Počas stredy prichádzali z Európy zmiešané správy. Medzi tie dobré patrila najmä nad očakávania dobrá situácia na trhu práce vo Veľkej Británii, ktorá však nestačila na zatienenie silno rezonujúcich problémov Španielska. V dlhmi zmietanej krajine narástol počet zlých úverov, s ktorými majú klienti viac než existenčné problémy. Španielsky bankový sektor tak zaznamenal prepad o 3,5 %. Zlý výsledok aukcie španielskych dlhopisov vo štvrtok pod vplyvom ďalšieho rastu nákladov už definitívne zostrelil akciové indexy do červených čísel a ani piatkový mierny rast už nedokázal dorovnať predošlé prepady.
Vynikajúce výsledky podali počas týždňa akcie spoločností Erste Group Bank a GDF Suez. Akcie spoločnosti Erste Group Bank si celkovo polepšili o 5,7 % a to najmä po vyhlásení CEO spoločnosti o tom, že vývoj počas tohto roka zodpovedá očakávaniam a po zvýšení odporúčania bankou JP Morgan z neutral na overweight. Akcie GDF Suez si polepšili o viac ako 4 %. Na svedomí to mal záväzok k predaju aktív v Európe, dokúpenie zvyšnej časti v spoločnosti International Power v hodnote 8,4 miliárd eur a potenciálny dlhodobý kontrakt na dovoz LNG do Japonska.
Euru sa napriek zlým správam zo Španielska darilo, keď za týždeň voči doláru dokázalo zhodnotiť o jedno percento na kurzovú úroveň 1.3211 EUR/USD.
Počas tohto týždňa budú analytici sledovať z makroekonomických údajov najmä výsledný pomer vládneho dlhu k celkovému HDP eurozóny pre rok 2011. V roku 2010 bol podiel dlhu na HDP až 85,30 %. V USA to bude výsledok rastu HDP za prvý kvartál 2012. Očakáva sa spomalenie z 3,0 % za štvrtý štvrťrok 2011 na 2,5 percenta počas prvého kvartálu tohto roka.
TASR informovala spoločnosť Capital Market, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy