Akcia Million Marihuana March chce ľuďom pripomenúť pozitívne vlastnosti konope

Bratislava 23. apríla (TASR) – Pripomenúť ľuďom pozitívne vlastnosti rastliny rodu Cannabis (konope) a napraviť jej spoločenskú akceptáciu a vnímanie jej užívateľov v očiach verejnosti je cieľom podujatia Bratislava Million Marihuana March (MMM). V poradí už 4. ročník akcie sa uskutoční 5. mája na bratislavskom Námestí slobody. Toto podujatie je súčasťou celosvetového Million Marihuana March, ktoré sa koná pravidelne od roku 1999 v prvú májovú sobotu v stovkách miest po celom svete.
Podľa hovorcu MMM Štefana Bakoša má konope široké využitie v priemysle (výroba textílií, papiera či zatepľovanie), ale aj v zdravotníctve. "Používa sa na stimuláciu chuti do jedla pri chemoterapii, pôsobí ako analgetikum, dá sa používať na liečbu zeleného očného zákalu, spomaľuje rast rakovinových buniek," pripomína Bakoš.
Minulý ročník slovenskej akcie priniesol výzvu na odbornú diskusiu o dekriminalizácii konope. "V tejto snahe pokračujeme aj tento rok s diskusiou na tému klady a zápory depenalizácie, dekriminalizácie či legalizácie marihuany na Slovensku," avizuje Bakoš. Na diskusiu boli pozvaní odborníci na problematiku drog, lekári a pracovníci, ktorí poskytujú sociálne služby užívateľom drog a politici (premiér Robert Fico, minister spravodlivosti Tomáš Borec, a mnohí poslanci NR SR). Prednášku bude mať aj Dušan Dvořák, zakladateľ cannabisterapie a odborný garant medzinárodného výskumu Konope je liek, ktorý bude hovoriť o liečivých účinkoch konope a právnych aspektoch, ktoré sú s ním spojené.

Súvisiace články

Aktuálne správy