Nemecká centrálna banka nesúhlasí s podporou španielskych bánk

Frankfurt nad Mohanom 23. apríla (TASR) - Nemecká centrálna banka (DBB) odmieta priamu pomoc španielskym bankám z európskeho eurovalu.

Frankfurt nad Mohanom 23. apríla (TASR) – Nemecká centrálna banka (DBB) odmieta priamu pomoc španielskym bankám z európskeho eurovalu. "Za španielske banky je zodpovedný španielsky štát," uviedol člen správnej rady banky Joachim Nagel pre dnešné vydanie denníka Handelsblatt. Je úlohou štátu dohliadať na banky, dávať im úlohy a tým znášať s nimi aj riziká.
Denník dodáva, že DBB sa tým stavia proti požiadavke šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christiny Lagardeovej. Francúzsko podporuje priamu pomoc najmä vzhľadom na ťažkú situáciu španielskych úverových ústavov.
Nagel však argumentuje, že v prípade potreby musí španielsky štát ústavy, ktoré sa dostali do krízy, "rekapitalizovať, reštrukturalizovať alebo zrušiť". Iba v prípade, ak by Španielsko nemalo prostriedky, môže mu pomôcť Európsky fond finančnej stability (EFSF). Vtedy však bude pomoc spojená s podmienkami. Priame pôžičky úverovým ústavom Nagel pokladá za nesprávne. "Priama finančná pomoc jednotlivým bankám z EFSF by znamenala, že ručenie za bilančné riziká by sa prenieslo zo španielskych na európskych daňových poplatníkov."

Súvisiace články

Aktuálne správy