Aktivita súkromného sektora eurozóny tento mesiac klesla

Londýn 23. apríla (TASR) – Aktivita súkromného sektora eurozóny tento mesiac klesla viac, ako analytici očakávali. To zmarilo nádeje, že región sa rýchlo dostane z recesie. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Markit.
Aprílový index nákupných manažérov (Purchasing Managers Index) PMI) z dominantného sektora eurozóny služieb, ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity celej škály firiem, sa znížil na 47,9 bodu z marcových 49,2 bodu. Dosiahol tak najnižšiu úroveň za päť mesiacov. Okrem toho sa prepadol hlbšie pod zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity daného odvetvia od rastu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters pritom odhadovali, že hodnota PMI pre sektor služieb v apríli mierne stúpne na 49,3 bodu.
Aj výrobný sektor analytikov sklamal, keďže jeho PMI tento mesiac klesol až na 46 bodov z 47,7 bodu v marci. Aprílový výsledok výrobného sektora je najhorší od júna 2009.
Kombinovaný index pre sektor služieb a pre výrobný sektor, ktorý sa často používa pri odhade celkového vývoja ekonomiky, sa v apríli znížil na 47,4 bodu z 49,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci.
Analytici predpovedajú, že ekonomika eurozóny v 1. štvrťroku 2012 oproti predchádzajúcemu kvartálu klesne o 0,2 % a v 2. kvartáli sa jej výkon zníži o 0,1 %.
Na prieskume sa zúčastnili manažéri z 2000 firiem v celej eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy