Fiškálny pakt vytvára podmienky na vydávanie eurobondov

Hamburg 23. apríla (TASR) – Hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu (MMF) Oliver Blanchard žiada od Nemecka, aby podporilo vydávanie dlhopisov eurozóny. "Pokiaľ nejestvoval fiškálny pakt a iné nástroje na rozpočtovú disciplínu, mali Nemci dobré dôvody na nepodporovanie nezodpovedného rozpočtového hospodárenia iných štátov," uviedol Blanchard pre dnešné vydanie nemeckého denníka Financial Times Deutschland. Avšak, keď už existuje fiškálny pakt, Nemci by mali súhlasiť, "aby sa eurozóna vydala smerom k eurobondom".
Vydávanie dlhopisov bloku by v konečnom dôsledku znamenalo, že ani jeden člen eurozóny by už neponúkal svoje eurobondy samostatne, ale predávali by sa len spoločné cenné papiere. Krajinám, ktoré by sa ocitli v kríze, by úroky klesli a štátom s najlepšou bonitou by vzrástli. Ekonómovia očakávajú, že by na to doplatili špekulanti a investori by mali znovu záujem o eurobondy.
Blanchard však vyzýva na opatrnosť pri vydávaní dlhopisov. Dlhopisy by sa nevydávali v celej palete hneď. Eurozóna by mala najprv zvládnuť emisie ročných cenných papierov. Disciplína by sa zabezpečila tak, že krajiny, ktoré by nedodržiavali podmienky fiškálneho paktu, by boli zo spoločných predajov papierov vylúčené.
Ekonóm navrhuje Nemecku, aby sa zbavilo svojich sporných prebytkov z exportu vyššou infláciou. Spolková vláda sa však teraz nezaoberá opatreniami na ich zníženie.

Súvisiace články

Aktuálne správy