Svetová ekonomika vykazuje známky oživenia, problémy ale nekončia

Washington 19. apríla (TASR) – Svetová ekonomika vykazuje známky oživenia, no z problémov sa ešte nedostala. Povedala to dnes šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.
„Evidujeme príznaky mierneho oživenia (ekonomiky), no zároveň aj ďalšie čierne mraky na obzore,“ povedala Lagardeová v predvečer jarného zasadania MMF a Svetovej banky vo Washingtone. Medzi najväčšie problémy zaradila pomalý ekonomický rast, ďalej riziká vyplývajúceho z procesu oddlžovania bánk a neistého vývoja na trhu s ropou.
Najväčšie problémy však vidí v eurozóne. Napriek krokom v menovom bloku v ostatných šiestich mesiacoch, ktorých súčasťou bolo posilnenie úverovej kapacity záchranných fondov a nová fiškálna dohoda, problémy v eurozóne aj naďalej predstavujú podľa nej nemalé riziko.
„Eurozóna je v súčasnosti epicentrom potenciálneho rizika,“ povedala šéfka MMF. Fond sa preto usiluje presvedčiť členské štáty, aby navýšili jeho finančné zdroje a umožnili mu tak pomôcť v kritickej situácii zadlženým štátom eurozóny. Lagardeová informovala, že do dnešného dňa sa fondu podarilo získať prísľub na 320 miliárd USD (244,54 miliardy eur), očakáva však, že v priebehu schôdzky sa tento objem podarí zvýšiť aspoň na 400 miliárd USD.
Krajiny eurozóny už skôr prisľúbili 150 miliárd eur. K nim sa tento týždeň pridalo Japonsko, ktoré prisľúbilo navýšiť objem zdrojov vo fonde o 60 miliárd USD, následne sa pridali Švédsko, Dánsko, Poľsko, Nórsko, Švajčiarsko a ďalšie krajiny.
Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy