EP odmietol plán na zrušenie daňového zvýhodnenia nafty

Nezáväzné stanovisko Európskeho parlamentu predstavuje odporúčanie Rade EÚ, ktorá musí o akejkoľvek zmene týkajúcej sa zdanenia rozhodnúť jednomyseľne.

Európsky parlament odmietol plán na postupné zrušenie daňového zvýhodnenia nafty voči benzínu. Neutralita pri zdaňovaní energetických produktov by podľa poslancov nemala viesť k odstráneniu daňového zvýhodnenia nafty voči benzínu. Na tomto stanovisku sa vo štvrtok zhodla väčšina poslancov Európskeho parlamentu, ktorí pri hlasovaní o návrhu na reformu zdaňovania energetických výrobkov a elektriny odmietli návrh Európskej komisie (EK) na jeho postupné zrušenie.

Nezáväzné stanovisko Európskeho parlamentu predstavuje podľa zverejnených informácií odporúčanie Rade EÚ, ktorá musí o akejkoľvek zmene týkajúcej sa zdanenia rozhodnúť jednomyseľne. Spravodajkyňa Európskeho parlamentu k návrhu, poslankyňa Astrid Lulling, vyjadrila podporu cieľu boja proti klimatickým zmenám, vystúpila však proti daňovej neutralite, ktorá by podľa nej viedla k zvýšeniu cien nafty.

EK navrhuje rozdeliť energetické dane na dve časti. Prvá by bola naviazaná na emisie CO2, druhá na energetický obsah výrobkov. „Cieľom je pomôcť EÚ v boji proti klimatickým zmenám, podporiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie, zavádzanie technologických zmien a posilnenie investícií do zelenej ekonomiky,“ informuje parlament.

Súvisiace články

Aktuálne správy