Viac peňazí na nájomné byty podľa Palka asi nepôjde

"To, čo je u nás problém, je otázka nájomného bývania. V porovnaní s inými krajinami máme veľmi málo takýchto bytov, čo je veľmi nepriaznivé najmä z hľadiska mobility pracovnej sily. Preto chceme, aby nájomné bývanie bola oveľa vážnejšia téma ako doposiaľ," dodal štátny tajomník rezortu dopravy Františke Palko.

Správa „BYTY: Viac peňazí na nájomné byty podľa Palka asi nepôjde,“ rozšírená o vyjadrenia riaditeľa Štátneho fondu rozvoja bývania Ľubomíra Bošanského v piatom až siedmom odseku.

BRATISLAVA 19. apríla (SITA) – Štát neplánuje dávať omnoho viac peňazí na podporu výstavby nájomného bývania. Podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Františka Palka je však potrebné vytvoriť také podmienky, aby mal u nás tento zaostávajúci spôsob bývania oveľa významnejšie postavenie. Ako ďalej Palko povedal vo štvrtok po stretnutí s vedením Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), obce, mestá, ale aj stavebné firmy a finančné inštitúcie by mali zohrávať väčšiu úlohu v tejto oblasti.

„To, čo je u nás problém, je otázka nájomného bývania. V porovnaní s inými krajinami máme veľmi málo takýchto bytov, čo je veľmi nepriaznivé najmä z hľadiska mobility pracovnej sily. Preto chceme, aby nájomné bývanie bola oveľa vážnejšia téma ako doposiaľ,“ informoval Palko. Nájomné sociálne byty by podľa neho mali byť vo vlastníctve obcí a miest, pričom štát by poskytoval dotácie a nastavil dobré legislatívne podmienky. Dodal, že na výstavbe nájomných bytov by sa mal aktívnejšie zúčastňovať aj privátny sektor.

Úlohou štátu je podľa Palka to, aby do istej miery poskytoval dotácie na nájomné bývanie a vytváral dobré podmienky, aby finančné inštitúcie, developerské firmy, obce a mestá a štát vytvárali pri výstavbe nájomných bytov harmonický celok. Podľa neho treba zároveň rozlišovať sociálne a trhové nájomné bývanie. Za dôležité označil, aby aj firmy, poskytujúce prácu, vytvárali podmienky pre podnikové nájomné bývanie.

Vzhľadom na napätú situáciu vo verejných financiách Palko neočakáva, že ŠFRB získa od štátu viac prostriedkov vo svojom rozpočte. „Budeme mať záujem na tom, aby bytová politika zohrávala dôležitú úlohu,“ dodal. Ministerstvo dopravy a výstavby v súčasnosti pripravuje zmeny týkajúce sa bytovej politiky a stavebného zákona, konkrétne návrhy plánuje predstaviť neskôr. Nový stavebný zákon by mal podľa štátneho tajomníka zjednodušiť stavebné konanie. To by pritom malo mať regulačnú úlohu a malo by byť jednoznačné pre štát aj jeho účastníkov. Opatrenia proti čiernym stavbám majú mať v zákone dôležitú úlohu. „Je nám ľúto, že v minulom období sa nepodarilo prijať novelu stavebného zákona, ktorá by čierne stavby riešila“, dodal Palko.

Riaditeľ ŠFRB Ľubomír Bošanský si tiež myslí, že nájomné byty by mali zostať prioritne obciam. Podnikateľský sektor to podľa neho nezachráni. „Je to priorita obcí a na tom budeme stavať,“ povedal. Problémy obcí v tejto oblasti sa podľa neho netýkajú len nedostatku peňazí. „Chcú využiť fondy Európskej únie. Keďže je to nastavené tak, že 5 % musí ísť z obecného rozpočtu, pri veľkej cene je 5 % veľká suma. Tam už potom hrozí nútená správa a obce sa obávajú brať ďalšie úvery,“ uviedol Bošanský. Pri výstavbe nájomných bytov sú aj ďalšie náklady na vybudovanie infraštruktúry, ciest a kúpu pozemkov. Obce to finančne zaťažuje a nemajú na to peniaze.

Ministerstvo dopravy a výstavby by podľa riaditeľa ŠFRB malo pomôcť obciam pri financovaní výstavby potrebnej infraštruktúry pre nájomné domy. Podporu by pri výstavbe nájomného bývania by však podľa neho potrebovali aj súkromné firmy, aby mali kde ubytovať vlastných pracovníkov. V tomto prípade by ani výška nájmu nemusela byť regulovaná ako v obecných bytoch, kde priemerné nájomné dosahuje okolo 170 eur mesačne. V súčasnosti sa na Slovensku stavia okolo 1 700 nájomných bytov ročne. Pri väčšej podpore obcí by sa podľa Bošanského mohol počet takýchto bytov zvýšiť na dvojnásobok a možno až do 5

ŠFRB začiatkom apríla znížil zdroje na podporu výstavby nájomných bytov o 25 mil. eur – zo 73,5 mil. na 48,5 mil. eur. Dôvodom je menší záujem žiadateľov o túto formu bývania. Naopak, peniaze na obnovu bytových domov pre väčší záujem zvýšil o 20 mil. eur – z 30 mil. na 50 mil. eur. Prostriedky na kúpu bytov pre fyzické osoby stúpli z 10 mil. na 15 mil. eur. „Tam máme toľko žiadostí, že peniaze minieme. Nechali sme ešte nejakú rezervu na nájomné byty, keby nejaké obce požadovali,“ povedal Bošanský. Fond podľa neho nebude v tomto roku žiadať o zvýšenie dotácie, keďže štátny rozpočet to ani nepovoľuje. Zo zdrojov fondu v tomto roku v objeme takmer 146 mil. eur tvorí dotácia štátu okolo 55 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy