Europoslanci sa dohodli na harmonizovanom systéme na výpočet daňového základu

Štrasburg/Brusel 19. apríla (TASR) – Európsky parlament (EP) dnes schválil správu, podľa ktorej by sa zdaňovanie podľa spoločného konsolidovaného základu malo stať povinným pre všetky právnické osoby. Pôvodný návrh Európskej komisie (EK) počítal so systémom založeným na báze dobrovoľnosti.
"Tento harmonizovaný systém na výpočet daňového základu umožňuje firmám konsolidovať výsledky svojich pobočiek, a tak kompenzovať prípadné straty, ktoré utrpí ktorýkoľvek člen skupiny. Spoločnostiam to uľahčí možnosť udržať si pobočky v rôznych členských štátoch a zníži sa tiež miera administratívnej záťaže," uviedla pred poslancami EP autorka správy, belgická poslankyňa Marianne Thyssenová.
Podľa nej tento systém zároveň zaručí, že ekonomické a sociálne aspekty budú pri výbere sídla spoločnosti hrať dôležitejšiu úlohu ako rozpočtové dôvody.
Spoločný konsolidovaný základ dane z príjmu právnických osôb (CCCTB) by sa mal stať po prechodnom období povinným v celej EÚ, uvádza sa v uznesení, ktoré poslanci schválili pomerom hlasov 452 za, 172 proti, 36 sa zdržalo hlasovania. Po piatich rokoch by sa tak spoločný daňový základ týkal všetkých firiem s výnimkou malých a stredných podnikov (MSP), ktorých participácia na systéme by bola dobrovoľná.
Komisia by tiež mala prísť s návrhmi na zmiernenie administratívnej záťaže MSP, čo by umožnilo podnikom, ktoré majú cezhraničný charakter, profitovať z nového systému.
Ak sa členské štáty (Rada) nedohodnú na spoločnom daňovom základe, ktorý by bol povinný pre celú EÚ, europarlament navrhuje, aby sa bezodkladne umožnila posilnená spolupráca tých členských štátov, ktoré majú o zavedenie CCCTB záujem.

Súvisiace články

Aktuálne správy