Podpora stavebného sporenia je z pohľadu verejných financií výhodná

Bratislava 19. apríla (TASR) – Podpora stavebného sporenia je z pohľadu verejných financií jednoznačne výhodná. Z jedného eura, ktoré vláda formou štátnej prémie vloží do stavebného sporenia, sa jej vráti až 6 eur v podobe daní a odvodov. Potvrdzuje to štúdia s názvom Posúdenie prínosu stavebného sporenia z pohľadu stavebníctva a súvisiacich odborov pre národné hospodárstvo a štátny rozpočet, ktorú v spolupráci s Ústavom manažmentu Slovenskej technickej univerzity vypracoval špecializovaný ústav na štatistické vyhodnocovanie v stavebníctve ÚEOS – Komercia, a. s.
Celkový pozitívny efekt pre verejné financie pri zohľadnení príjmov aj úspor štátneho rozpočtu je však až 8-násobný. Stavebné sporenie tiež významnou mierou prispieva k podpore produkcie a zamestnanosti v stavebníctve, ako aj v nadväzujúcich odvetviach.
V štúdii sa zároveň konštatuje, že príjmy a úspory štátneho rozpočtu z financovania bývania prostredníctvom stavebného sporenia v bežnom roku predstavujú až 8-násobok výdavkov na štátnu prémiu.
Vypracovanie štúdie vzhľadom na dlhotrvajúcu diskusiu o efektivite podpory stavebného sporenia za bývalej vlády iniciovala Prvá stavebná sporiteľňa (PSS). "Oslovili sme dve nezávislé a rešpektované inštitúcie so zadaním, aby vyvrátili alebo naopak potvrdili naše argumenty. Môžem konštatovať, že výsledky štúdie jednoznačne dokazujú, že stavebné sporenie je v skutočnosti z pohľadu štátu veľmi zaujímavý biznis," uviedol predseda predstavenstva PSS Imrich Béreš.
Štúdia podľa neho zároveň potvrdila, že predchádzajúca vláda pri posudzovaní prínosov stavebného sporenia nepostupovala objektívne. Pri diskusiách o stavebnom sporení totiž argumentovala iba výdavkami na štátnu prémiu. Štúdia však dokazuje jednoznačne prínosy na príjmovej strane rozpočtu.

Súvisiace články

Aktuálne správy