Podpora stavebného sporenia je pre štát podľa štúdie výhodná

Zo štúdie dvoch expertných tímov vyplynulo, že z jedného eura, ktoré vláda formou štátnej prémie vloží do stavebného sporenia, sa jej vráti šesť eur v podobe daní a odvodov

Podpora stavebného sporenia je pre štát výhodná, vyplýva zo štúdie expertných tímov. Z jedného eura, ktoré vláda formou štátnej prémie vloží do stavebného sporenia, sa jej vráti šesť eur v podobe daní a odvodov. Celkový pozitívny efekt pre verejné financie, pri zohľadnení príjmov aj úspor štátneho rozpočtu, je 8-násobný. Stavebné sporenie tiež významnou mierou prispieva k podpore produkcie a zamestnanosti v stavebníctve, ako aj v nadväzujúcich odvetviach. Vyplynulo to zo štúdie špecializovaného ústavu na štatistické vyhodnocovanie v stavebníctve ÚEOS – Komercia, ktorú priniesol v spolupráci s Ústavom manažmentu Slovenskej technickej univerzity.

Stavebné sporenie sa významnou mierou podieľa na stavebnej produkcii v oblasti výstavby bytových budov, keď v roku 2010 zabezpečovalo 34,8 % z tejto produkcie, ktorá bola na úrovni 1,302 mld. eur. Z analýzy ekonomických vplyvov stavebného sporenia na príjmy a výdavky štátneho rozpočtu v roku 2010, čo bol posledný štatisticky uzavretý rok v čase tvorby štúdie, vyplýva, že výdavky štátu na štátnu prémiu boli 41,61 mil. eur. Príjmy rozpočtu v podobe daní a odvodov tvorili sumu 243,44 mil. eur a čistý príjem štátneho rozpočtu bol 201,83 mil. eur. V celkovej bilancii prostriedky stavebného sporenia v roku 2010 zabezpečili tvorbu niečo cez 26,6 tisíc pracovných miest v stavebníctve a v priemysle. Úspora verejných výdavkov bola 88,55 mil. eur.

„Výsledky štúdie jednoznačne dokazujú, že stavebné sporenie je v skutočnosti z pohľadu štátu veľmi zaujímavý biznis,“ komentoval predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne Imrich Béreš. Štúdia podľa neho zároveň potvrdila, že predchádzajúca vláda pri posudzovaní prínosov stavebného sporenia nepostupovala objektívne. Pri diskusiách o stavebnom sporení totiž argumentovala iba výdavkami na štátnu prémiu. Štúdia však podľa Béreša jednoznačne dokazuje prínosy na príjmovej strane rozpočtu.

V tomto roku ostávajú v platnosti pôvodné podmienky o stavebnom sporení. Stavebný sporiteľ pri uplatnení nároku na zákonom stanovenú maximálnu sumu štátnej prémie 66,39 eura bude musieť vložiť na účet stavebného sporenia necelých 664 eur. Prémia tak predstavuje 10 % z ročných vkladov.

Predchádzajúce vedenie rezortu financií chcelo presadiť zmeny vo vyplácaní štátnej prémie. Jej výška mala byť 15 eur. Malo sa zrušiť určovanie prémie podľa vzorca, ktorý zohľadňuje predovšetkým výšku úrokových sadzieb štátnych dlhopisov. Neskôr sa mala prémia určovať v zákone o štátnom rozpočte. Objavili sa aj úvahy o úplnom zrušení štátnej prémie.

Nárok na plnú výšku štátnej prémie má aj klient, ktorý uzavrie zmluvu napríklad aj v poslednom dni tohto roka. To bola tiež jedna z vecí, ktorú ministerstvo financií vlani vytýkalo a chcelo zmeniť. Novela taktiež upravovala výšku poplatkov a zrušenie poberania štátnej prémie počas čerpania medziúveru.

Súvisiace články

Aktuálne správy