Uvoľnených 1,2 mil. eur chcú v priemyselnom parku prestavať do júna

Bardejov 19. apríla (TASR) – Hnedý priemyselný park, ktorý v areáli niekdajšieho podniku JAS s podporou európskych fondov buduje mesto Bardejov, stále nie je skolaudovaný. Predĺženie termínu ukončenia zapríčinilo pozastavenie prác pre viaceré kontroly.
Primátor mesta Boris Hanuščak pre TASR uviedol, že na ukončenie výstavby už čakajú zahraniční investori, ktorí tu chcú rozbehnúť svoje prevádzky. Vysvetlil, že jeden z vážnych záujemcov plánuje v parku investovať, podmienkou však bolo začať ďalšie rekonštrukčné práce do Veľkej noci, čo sa radnici podarilo splniť. Hraničný termín dokončenia si záujemca stanovil na október.
"Riadiaci orgán nám uvoľnil takmer 1,2 milióna eur. Je to investícia, ktorá bude prestavaná v priebehu dvoch mesiacov a dovtedy musíme mať jasné ako ďalej. Ak dôjde k uvoľneniu ďalšieho financovania, termín október 2012 je splnený," konštatoval primátor. Doplnil, že definitívne rozhodnutie padne zrejme až po vyhodnotení a sumarizácii všetkých kontrol, ktoré v priemyselnom parku prebiehajú.
Záujem o investovanie v priemyselnom parku podľa primátora prejavili zatiaľ tri spoločnosti, z toho dve sú z oblasti obuvníckeho priemyslu. Jedna z nich, významná nemecká firma, okrem šitia obuvi chce vytvoriť i logistické centrum
"Na základe komunikácie so zástupcami firiem, ktoré prejavili eminentný záujem investovať v hnedom priemyselnom parku, očakávam v horizonte dvoch maximálne troch rokov vytvorenie približne 500 nových pracovných miest," povedal Hanuščak.
Zdôraznil, že investor, ktorý chce vytvoriť gro pracovných miest, požaduje odovzdanie priestorov v októbri tohto roka. Ak to mesto nestihne, podľa primátora spoločnosť plánuje prijať ponuku pravdepodobne z Rumunska. Hanuščak tvrdí, že urobia všetko preto, aby investora získali.
"Doba je taká ťažká a náročná, že hazardovať s pracovnými príležitosťami v tak ťažko skúšanom regióne, ako je severovýchodné Slovensku, je nepredstaviteľné," uviedol primátor.
Prví zamestnanci v tomto parku mali podľa zámerov radnice pracovať už od januára 2011, výstavbu však pozdržalo niekoľko kontrol, a to podľa primátora spôsobilo viac ako dvojročné meškanie
"Oneskorenie dokončenia zapríčinilo prirodzene aj ďalšie náklady, ktoré bude musieť znášať mesto. Toto bude ďalší balík peňazí, ktorý ešte špecifikovaný nie je," dodal primátor. Zdôraznil, že napriek všetkým problémom má dokončenie parku jednoznačnú podporu mestského zastupiteľstva.
Náklady na revitalizáciu hnedého priemyselného parku podľa Hanuščaka predstavujú vyše 9,7 milióna eur. Z toho sa mesto malo na spolufinancovaní podieľať sumou asi 500.000 eur. Prirátať k tomu bude treba aj neoprávnené náklady a rovnako práce navyše, ktoré vznikli v súvislosti s pozastavením projektu.

Súvisiace články

Aktuálne správy