Slováci sa zadlžujú rýchlejšie ako Česi, splácajú však zodpovednejšie

Bratislava 18. apríla (TASR) – Na konci minulého roka dlžil každý ekonomicky aktívny Slovák banke v priemere 6130 eur. Medziročne tak ide o nárast o 10,8 %. "Priemerný dlh Čecha bol o 13 % vyšší a v prepočte na eurá predstavoval 6918 eur," informovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
Podľa jej prepočtov však zadlženosť obyvateľov Slovenska rástla v posledných rokoch rýchlejšie než v susednej krajine. Kým v Českej republike stav úverov na konci vlaňajška dvojnásobne prevýšil hodnotu spred piatich rokov, tak na Slovensku bol objem úverov pre obyvateľstvo až 2,6 – násobne vyšší ako na konci roka 2006. "Slovenské banky na rozdiel od českých zaznamenali dvojciferné tempá rastu objemu úverov pre obyvateľstvo počas všetkých 5 rokov," uviedla Sadovská.
Slováci aj Česi si z bánk požičiavajú najmä kvôli bývaniu, pričom tieto úvery majú na zadlženosti Slovákov 73,5-% podiel. Spotrebné úvery sa na celkom stave podieľajú 13,6-% a zvyšok tvoria ostatné úvery. "Nemalé sumy majú Slováci napožičiavané aj vo forme spotrebných úverov a do mínusu sa dostávajú aj vďaka kreditným kartám či povoleným prečerpaniam na účtoch," podotkla analytička.
Kým slovenským bankám dlhujú Slováci prostredníctvom kreditných kariet, prečerpaní na účtoch či ostatných úverov 13,0 % z celkového objemu úverov, tak v českých bankách je tento podiel nižší. Na konci roka 2011 dosiahol 7,7 %.
Česi si však podľa Sadovskej požičiavajú za nižšie úrokové sadzby ako Slováci. Zatiaľ čo klienti tamojších bánk si v decembri 2011 brali spotrebiteľské úvery s priemernou úrokovou sadzbou vo výške 13,58 %, tak na Slovensku táto sadzba predstavovala v priemere 15,50 %. Vyššie sadzby ale na Slovákov čakali aj v prípade úverov na bývanie. "Zatiaľ čo Slovák dostal v decembri úver na bývanie s priemernou úrokovou sadzbou 4,85 %, tak v susednom Česku išlo o nižší úrok na úrovni 3,94 %," skonštatovala Sadovská.
Slováci sú však pri splácaní úverov disciplinovanejší. A to z pohľadu dosiahnutého percenta zlyhaných úverov na konci uplynulého roka. Kým české banky evidovali k 31. decembru podiel zlyhaných úverov pre obyvateľstvo na úrovni 4,9 %, tak v prípade slovenských bánk išlo o podiel 4,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy