Agrorezort má podľa Fica efektívne čerpať prostriedky EÚ

Nový minister sa bude musieť zamerať aj na riešenie problémov v štátnom podniku Lesy SR a na Slovenskom pozemkovom fonde, kde sa podľa Fica uzatvárali podozrivé zmluvy a robili netransparentné rozhodnutia.

Medzi priority nového vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR patrí podľa premiéra Roberta Fica efektívne čerpanie prostriedkov z EÚ, zlepšenie postavenia Slovenska pri rokovaniach o reforme agrárnej politiky únie, ako aj zvýšenie podielu slovenských výrobkov na trhu a zamedzenie dovozu nekvalitných produktov zo zahraničia. „Prvoradou úlohou ministra bude, aby bol v otázkach európskych prostriedkov elementárny poriadok a najmä, aby peniaze, ktoré majú byť vyčerpané, aby aj boli v súlade s legislatívou Slovenska vyčerpané,“ uviedol Fico v utorok pri oficiálnom uvedení nového šéfa agrorezortu Ľubomíra Jahnátka do funkcie.

V prípade rokovaní o reforme Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ na roky 2014 až 2020 Slovensko podľa Jahnátka zaspalo. „Musím otvorene povedať, že zaspalo ministerstvo zahraničných vecí a zaspalo aj ministerstvo pôdohospodárstva,“ povedal Jahnátek. Nový minister plánuje preto vytvoriť odborný tím, ktorý vypočíta, aký dopad bude mať nová poľnohospodárska politika na slovenský agrosektor a zároveň predstaví možnosti, čo všetko je možno ešte pri rokovaniach zmeniť. Tento tím by mal združovať zástupcov Pôdohospodárskej platobnej agentúry, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, ministerstva hospodárstva ako aj rezortu diplomacie.

Nový minister sa podľa premiéra bude musieť zamerať aj na riešenie problémov v štátnom podniku Lesy SR a v Slovenskom pozemkovom fonde, kde sa podľa neho uzatvárali podozrivé zmluvy a robili netransparentné rozhodnutia. „Slovenský pozemkový fond nám v posledných mesiacoch robil vrásky na čele kvôli rôznym podozrivým reštitúciám a zámenám,“ konštatoval premiér. Od ministra Fico očakáva návrhy týkajúce sa vedenia Lesov SR ako aj SPF. „Celkom si neviem predstaviť, že by mal minister riadiť rezort a mať pod sebou vo významnej pozícii človeka, ktorého nanominovala iná politická strana,“ doplnil Fico.

Znižovanie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny nie je podľa premiéra v súčasnosti reálne vzhľadom na stav verejných financií, v akom ich zanechala predošlá vláda, ako aj na nutnosť ich konsolidácie. „Nie je možné znižovať príjmy do štátneho rozpočtu. Priestor na to nie je,“ vysvetlil Fico. Do úvahy však podľa jeho slov pripadá zníženie DPH na priamy predaj poľnohospodárskych produktov tzv. predaj z dvora na 6 %. „Výpadok na štátnom rozpočte je v takomto prípade zvládnuteľný,“ konštatoval premiér.

Súvisiace články

Aktuálne správy