Španieli si musia plniť úlohy, tvrdí minister Kažimír

Upokojenie situácie na finančných trhoch má podľa ministra financií Petra Kažimíra v rukách predovšetkým španielska vláda, ktorá má plniť svoj program

Situáciu v Španielsku musí riešiť predovšetkým tamojšia vláda. Povedal to v utorok minister financií Peter Kažimír s ohľadom na zvyšovanie nervozity na finančných trhoch. „Španielsko má novú vládu, má na stole program, ktorý má jasne plniť a bude predmetom rokovania vyhodnocovanie tohto postupu. Karty sú rozdané, úlohy sú jasne dané a je na Španieloch momentálne, aby to plnili,“ uviedol na tlačovej konferencii Kažimír.

Skutočnosť, že vo vnútri španielskej ekonomiky sú štrukturálne problémy, je podľa ministra všetkým známa. Ide podľa neho predovšetkým o veľkú závislosť krajiny na stavebníctve či vysokú nezamestnanosť. „Ale to sú veci, na ktoré sú jasné recepty a s veľkými bolesťami sa dajú na domácej politickej scéne uplatňovať,“ konštatoval Kažimír.

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos pripustil, že krajina sa pravdepodobne dostala do svojej druhej recesie od roku 2009. Pre pondelkové vydanie denníka El Mundo uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) Španielska v prvom štvrťroku pravdepodobne klesol podobne ako v poslednom kvartáli 2011, kedy sa ekonomika krajiny medzikvartálne zmenšila o 0,3 %. Minister však poznamenal, že pokles asi nie je až taký zlý, ako si pôvodne myslel.

Konzervatívna španielska vláda hovorí, že je odhodlaná na veľké rozpočtové škrty. Na finančných trhoch sa však zväčšujú obavy, že Madrid pre recesiu nebude môcť splniť svoje ciele v oblasti rozpočtového deficitu a Španielsko bude musieť žiadať o určitú formu zahraničnej pomoci, podobne ako Grécko, Írsko a Portugalsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy