Agentúra Fitch potvrdila rating Rakúska na úrovni AAA

Viedeň 17. marca (TASR) – Agentúra Fitch potvrdila najvyššiu úverovú známku Rakúska. Rizikom ohrozujúcim bonitu krajiny je angažovanosť rakúskych bánk vo východnej Európe a domáce úvery denominované vo frankoch.
Fitch potvrdila rating dlhodobých záväzkov Rakúska na úrovni AAA. Výhľad ratingu zostáva stabilný. Krajina má solídne ekonomické fundamenty, nízku nezamestnanosť a "relatívne priaznivú" fiškálnu pozíciu v rámci eurozóny, zdôvodnila agentúra svoje rozhodnutie.
Aj napriek silným fundamentom je angažovanosť rakúskych bánk vo východnej Európe "výrazná", aj keď v súčasnosti nepredstavuje žiadne reálne riziko ohrozujúce najvyššie hodnotenie úverovej dôveryhodnosti krajiny, zdôraznil šéf oddelenia Fitch pre ratingy štátov Gergely Kiss. Zhoršenie bilancií východoeurópskych dcér rakúskych bánk však môže "vytvoriť tlak na rating" krajiny.
Agentúra považuje domáce riziká ohrozujúce finančnú stabilitu Rakúska pre rekapitalizáciu a zoštátnenie bánk len za "obmedzené". Vysoký podiel (30 %) úverov denominovaných vo frankoch na celkovom objeme úverov udelených v Rakúsku však predstavuje potenciálne zraniteľné miesto.
"Angažovanosť rakúskych bánk vo východnej Európe zostane naďalej vysoká a v krátkodobom horizonte sa nezmení," uvádza sa v správe agentúry.
Fitch pozitívne hodnotí rakúsku rozpočtovú politiku. Ciele v znižovaní verejného dlhu a rozpočtového schodku v strednodobom konsolidačnom programe z februára 2012 sú podľa agentúry "ambicióznejšie" ako ciele vlaňajšieho stabilizačného programu.
Na rozdiel od Fitch agentúra S&P znížila 13. januára rating Rakúska a Francúzska na úroveň AA+. Zhoršenie úverovej známky však nespôsobilo obávaný nárast úročenia rakúskych dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy