Komodity: ICO – revízia ponuky kávy opäť smerom nahor

Medzinárodná organizácia pre kávu uverejnila ďalšiu zo svojich pravidelných mesačných správ o vývoji na trhu s kávou. V marci káva, konkrétne odrody arabica, nadviazala na predchádzajúci pohyb ceny a pokračovala v poklese s dopadom na viac ako jeden a pol ročné minimá, keď sa v priebehu mesiaca predávala až za cenu pod 175,00 USD/100 libier. Od polovice marca sa káva drží prevažne v bočnom pásme v rozmedzí 175,50 – 187,80 USD/100 libier, včera s oslabením na ďalšie nové minimum 173,88 USD/100 libier. Technické signály na dennom grafe v podobe divergencie medzi cenou a indikátormi (MACD) či prepredaných podmienok však naznačujú možnú technickú korekciu.

Čo sa týka fundamentálnych faktorov, ICO vo svojej správe znova zrevidovala odhad globálnej produkcie v aktuálnej sezóne 2011/2012, smerom nahor z predchádzajúcich odhadov v správe za február. Output kávy odhaduje v objeme 131 mil. vriec, pričom medziročne sa jedná o pokles o 2,4%, v porovnaní s nedávnymi predpokladmi sa jedná o nárast o takmer 2% resp. ICO sa tak vrátila k údajom so začiatku roka.

Medziročný pokles produkcie spôsobuje najmä fakt, že kávovníky v top pestovateľovi a exportérovi, Brazílii, prežívajú najmenej produktívnu fázu ich vegetačného cyklu a k poklesu outputu došlo aj v ďalších regiónoch (Južná Ameriky, Ázia a Oceánia). K oživenou úrody nedôjde ani v Kolumbii, ktorá je najväčším producentom vysoko kvalitných arabica zŕn. Jej produkcia nebude vyššia ako 7 mil. vriec oproti 7,8 mil. vreciam v minulom obchodnom roku a k tomu sa pridávajú aj aktuálne dažde, ktoré spôsobujú oneskorenie začiatku sušenia plodov.

Nová sezóna 2012/2013 v Brazílii bude naopak charakteristická najväčšou produkciou stromov a začína sa už v apríli, pričom prvé oficiálne údaje predpokladajú množstvo kávy viac ako 50 mil. vriec.

Očakávanie vyššej produkcie je jedným z faktorov súčasného poklesu ceny kávy, na druhej strane však ICO hovorí, že i napriek veľkej brazílskej úrode nedôjde v ostatných regiónoch k výraznému rastu produkcie, k tomu sa tiež pridávajú vysoké produkčné náklady farmárov a v neposlednom rade rast dopytu a nízky stav zásob.

Spotreba sa pre rok 2010 odhaduje na úrovni 135,8 mil. vriec, pričom sa jedná o mierne zvýšenie údajov z marca (135 mil. vriec) a očakáva sa posilňovanie aj v roku 2011.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy