Lagardeová upozorňuje, že Španielsko nemôže kresať len výdavky

Frankfurt nad Mohanom 17. apríla (TASR) - Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová varovala Španielsko pred zámerom konsolidovať svoje štátne financie len znižovaním vládnych výdavkov.

Frankfurt nad Mohanom 17. apríla (TASR) – Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová varovala Španielsko pred zámerom konsolidovať svoje štátne financie len znižovaním vládnych výdavkov. Nevyhnutné je "účinné a fiškálne neutrálne úsilie, ktoré ponechá dostatok priestoru pre rozpočtovo neutrálne rastové impulzy". Lagardeová to povedala v rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Investori sa obávajú, že rast španielskej ekonomiky nie je dosť silný.
Úročenie španielskych 10-ročných dlhopisov dosiahlo dnes ráno viac ako 6 %. Vo februári si španielska vláda požičiavala peniaze na finančných trhoch za menej ako 5 %.
Obavy z ďalšieho vývoja v eurozóne už zasiahli aj akciové burzy. Zosilňuje ich možnosť, že Španielsko ako prvá krajina eurozóny so silnou ekonomikou bude musieť požiadať o pomoc z eurovalu. EÚ však od Madridu žiada, aby rozpočtový deficit znížila rýchlo a výrazne.
Krajinu však ešte stále sužuje vysoká nezamestnanosť v dôsledku krachu boomu s nehnuteľnosťami. Krach pred takmer piatimi rokmi ešte stále zaťažuje banky, ktoré na stavbu domov a víl poskytovali úvery.
Lagardeová v rozhovore vyzvala finančný dohľad, aby dbal o to, aby španielske úverové ústavy zvyšovali svoje kapitálové vybavenie na požadovanú úroveň.

Súvisiace články

Aktuálne správy