Sektor poisťovní vlani s výrazným rastom zisku

Z hľadiska ziskovosti poistného sektora sa rok 2011 so ziskom 193 mil. eur radí podľa centrálnej banky na druhé miesto v sledovanej histórii za rok 2007, keď bol zisk len o 5 mil. eur vyšší

Poistný sektor dosiahol v minulom roku zisk 193 mil. eur, medziročne tak vzrástol o 44 %. Ako ďalej vyplýva z analýzy slovenského finančného sektora za rok 2011 zverejnenej Národnou bankou Slovenska, z hľadiska ziskovosti sa rok 2011 radí na druhé miesto v sledovanej histórii za rok 2007, keď bol zisk len o 5 mil. eur vyšší.

Zisk podľa centrálnej banky vzrástol u väčšiny poisťovní, u deviatich poisťovní o viac ako 25 %. Počet poisťovní v strate sa znížil na päť a ich celková strata poklesla o 31 %. Zisk poistného sektora je výrazne koncentrovaný, keď najväčšie tri poisťovne tvorili až 84 % zisku celého poistného sektora. Hlavným ťahúňom ziskovosti bol technický výsledok v životnom aj neživotnom poistení, ktorý prekonal aj zhoršenie finančného výsledku pre krízu.

Poistný trh zaznamenal vlani mierny rast ako v životnom tak aj neživotnom poistení. Predkrízové úrovne sme však podľa národnej banky stále nedosiahli. Celkové technické poistné dosiahlo sumu 2,04 mld. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 1,3 %. Z toho životné poistenie vzrástlo o 1,3 % na 1,09 mld. eur a neživotné poistenie sa zvýšilo o 1,2 % na 0,95 mld. eur.

Životné poistenie podporil najmä vývoj v investičnom životnom poistení a v pripoistení. Objem v investičnom životnom poistení vzrástol o o 7,42 %, pričom ku koncu minulého roka dosiahol tento produkt takmer tretinový podiel na životnom poistení. Naopak, v klasickom životnom poistení nastal pokles poistného, novej produkcie aj poistných zmlúv. Preto sa tempo rastu v životnom poistení medziročne spomalilo. Naďalej podľa centrálnej banky rastú náklady na odkupy a dožitie pri poistných zmluvách, najmä pri investičnom životnom poistení.

V neživotnom poistení nastal po predchádzajúcich dvoch rokoch negatívneho trendu obrat, keď mierne vzrástlo poistné, a to takmer vo všetkých odvetviach. Situáciu ťahalo podľa Národnej banky Slovenska najmä poistenie majetku s rastom o 6,1 %. No poistné rástlo aj v povinnom zmluvnom poistení, najmä pre rast počtu poistných zmlúv. Avšak podľa banky segment poistenia áut stále pretrváva v nepriaznivej situácii z predchádzajúcich období a celkovo pokračuje trend zlacňovania poistného motorových vozidiel. Výraznejší pokles priemernej ceny poistného na jednu zmluvu možno vidieť pri nových zmluvách v havarijnom poistení. Technické poistné v havarijnom poistení medziročne kleslo o 3,8 %.

Z hľadiska škodovosti bol vlaňajšok najlepší rok od roku 2006, najmä vďaka poklesu škodovosti v poistení majetku, naopak mierne vzrástla nákladovosť. Podiel zaistenia sa mierne zvýšil. Zároveň sa zaistenie podľa národnej banky ukazuje ako efektívne, nakoľko podiel zaistenia nákladov na poistné plnenia a poistného je veľmi podobný.

Súvisiace články

Aktuálne správy