Do dvoch týždňov budú zmeny vo vláde, tvrdí server Origo.hu

Budapešť 17. apríla (TASR) – Do dvoch týždňov dôjde k zmenám v maďarskej vláde, napísal dnes maďarský spravodajský server Origo.hu s tým, že dvaja ministri odídu a dvaja štátni tajomníci sa stanú ministrami.
Po dvoch rokoch na poste štátneho tajomníka, riadiaceho úrad vlády, môže postúpiť do funkcie ministra Mihály Varga, píše Origo.hu s odvolaním sa na viaceré zdroje z vládnych strán.
Podpredseda Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz Varga nebude opäť ministrom financií, ako v predchádzajúcej vláde Viktora Orbána, ale na poste ministra bez kresla pre rokovania s Medzinárodným menovým fondom (MMF) nahradí koncom apríla Tamása Fellegiho.
Zmeny vo vláde budú podľa informácií servera záležať na tom, či sa začnú oficiálne rokovania s MMF a s delegáciou Európskej únie o úverovom rámci pre Maďarsko. Okolie premiéra Orbána očakáva v tejto záležitosti pokrok na budúci týždeň.
Vargovo miesto na úrade vlády by mal prevziať predseda parlamentnej frakcie Fideszu János Lázár.
Orbánov hovorca Péter Szijjártó – ktorý bol na úrovni štátneho tajomníka, ale ako splnomocnenec predsedu vlády – bude štátnym tajomníkom zodpovedným pre medzinárodné vzťahy. Novým štátnym tajomníkom úradu vlády bude Tibor Györi.
Ministrom sa stane aj štátny tajomník rezortu verejnej správy a spravodlivosti Zoltán Balog, ktorý by mal v kresle ministra národných zdrojov vymeniť Miklósa Réthelyiho.
Ministerský post si určite zachová šéf rezortu národného hospodárstva György Matolcsy a aj šéf diplomacie János Martonyi, píše Origo.hu a dodáva, že predsedom poslaneckého klubu Fideszu po Lázárovom odchode by sa mal stať Antal Rogán, starosta piateho budapeštianskeho obvodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy