Španielska vláda pripravila návrh legislatívy na boj s daňovými únikmi

Madrid 15. apríla (TASR) – Španielska vláda predstavila návrh novej legislatívy, ktorá jej má pomôcť v boji s daňovými únikmi. Španielsko potrebuje každý cent, aby tento rok znížilo nadmerný rozpočtový schodok na požadovanú úroveň.
Niektorí nezávislí ekonómovia odhadujú, že takzvaná sivá ekonomika tvorí pätinu španielskeho hospodárstva. Krajina zápasí s 23-% nezamestnanosťou, ktorá je najvyššia v celej Európskej únii. Mnohí ľudia sú preto ochotní pracovať aj bez zmluvy, za hotovosť, aby prežili.
Vláda preto navrhuje, aby bol takýto príjem limitovaný hranicou 2500 eur ročne. Nový zákon tiež prikazuje daňovým poplatníkom, aby priznali všetok majetok v zahraničí.
Podľa ministra financií Cristóbala Montoru by tieto opatrenia mohli zvýšiť rozpočtové príjmy krajiny, nespresnil však o koľko.
Španielsky kabinet koncom marca schválil balík tvrdých úsporných opatrení. Kabinet chce do konca roka ušetriť 27 miliárd eur, aby presvedčil investorov, že dokáže dostať rozpočtový schodok pod kontrolu.
Limit pre prácu za hotovosť sa nebude týkať ľudí, ktorí nie sú občanmi Španielska. Pokiaľ ide o priznanie majetku v zahraničí, týka sa to nielen nehnuteľností a bankových účtov, ale napríklad aj akcií zahraničných firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy